Čehok: Depolitizirat ćemo javne tvrtke i Varaždin pretvoriti u gastropolis

D.P./Varaždinske vijesti | 5.5.2017. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

- Ključna i prva točka našeg programa je potpuna depolitizacija javnih tvrtki i institucija. To znači da ćemo sve ravnatelje javnih ustanova i tvrtki birati putem javnih natječaja baš kao i članove Upravnih vijeća i Nadzornih odbora. To ne znači da i gradski vijećnici neće moći biti njihov dio, ali mi želimo maknuti partitokratsko odlučivanje iz javnih tvrtki - kazao je danas kandidat za varaždinskog gradonačelnika nezavisne liste Glas, Ivan Čehok, predstavljajući dio programa liste.

"Podobnost, a ne sposobnost"

Istaknuo je kako Glas nije nikome ništa dužan, za razliku od političkih stranki koje su "uvijek nekome dužne pozicije".

- Zbog toga vi danas imate nažalost bezbroj slučajeva u Gradu Varaždinu da osobe koje nisu kompetentne, ali su stranačke vode gradske tvrtke i koče razvoj gospodarstva - kazao je Čehok koji je kao drugu točku programa istaknuo jasne rokove za prijave na natječaje EU i Ministarstva gospodarstva.

- Ovih dana je otvoren natječaj za financiranje poduzetničkih zona u RH, a rok za prijavu je 20. srpanj. To znači da mi nemamo vremena i svi oni koji kažu da će razviti gospodarstvo, a ne daju rokove obmanjuju građane - kazao je Čehok te dodao kako se na prijavama mora početi raditi već 22. svibnja.

Što se tiče poduzetničkih zona, Čehok smatra kako nema potrebe za otvaranjem novih.

- Dovoljno bi bilo popuniti one zone koje imamo, jer Grad nema novaca za komunalnu infrastrukturu - kazao je Čehok koji je ponovno spomenuo i projekt Tehnološkog parka 2.

- To je projekt koji je zbog nesposbnosti bivše vlasti gotovo upropašten i mi ga moramo pokušati ponovno oživjeti - kazao je Čehok koji misli da bi to moglo biti za dvije do tri godine.

Za male obrtnike je najavio kreditne linije, a posebnu pažnju vlast na čelu s Čehokom bi posvećivala malim tradicijskim obrtnicima, ženama, studentima, OPG-ima i drugim manjinskim poduzetnicima kojima treba dodatna pomoć.

Uz to sve, istaknuo je Čehok, treba pokrenuti turizam, jer je Varaždin je turistički neiskorišten grad.

Varaždin kao gastropolis

- Mi imamo ideju razvoja Varaždina kao gastropolisa i smatramo kako je temeljem dobrih rezultata naše prehrambene industrije to moguće. Kultura hrane je postala kultura življenja i to bi obogatilo našu turističku ponudu - smatra Čehok.

U predstavljanju programa dotaknuo se i kulture te kazao kako treba nastaviti s projektom Muzeja anđela te i brendirati Varaždin kao "grad anđela", odnosno potpomognuti projekt Željka Prsteca.

- Treba se odmah naći prostor da se postavi zbirka Malogorskog, jer nitko nema umjetnine kakve on ima i to će zaokružiti kulturnu i umjetničku ponudu - Varaždina - zaključio je Čehok.

Vezano za smeće, Čehok je kazao kako Glas ima nekoliko rješenja, no kako sve ovisi o sporovima koji bi se mogli izroditi iz "nezakonite koncesije koju je potpisala bivša vlast".