FOTO Poduzetništvo u školi: učenici vode virtualne tvrtke i pripremaju se za tržište rada Foto: Krešimir Đurić

FOTO Poduzetništvo u školi: učenici vode virtualne tvrtke i pripremaju se za tržište rada

IHR/Varaždinske vijesti | 3.5.2019. u 13:11h | Objavljeno u Društvo

- Naša tvrtka Nani prirodna kozmetika postoji od 2017. godine. Imamo 12 djelatnika, a sa mnom su trenutno moje kolegice Fabijana Hrženjak i Nikolina Hanžek iz područja marketinga. Naša tvrtka bavi se prodajom prirodne kozmetike, a asortiman naših proizvoda namijenjen je muškarcima i ženama. S kvalitetom i vrhunskim proizvodima trudimo se postati prvi izbor klijenata. Nadamo se ostvariti što više transakcija i prodaje, ali i surađivati s ostalim tvrtkama i upoznavati nove ljude, što je cilj sajma. Imamo puno zainteresiranih jer je riječ o proizvodima koje smo sami radili. Primjerice, krema za ruke svima odgovara i fino miriši – otkrila je Monika Balažinec, direktorica vježbeničke tvrtke Nani prirodna kozmetika iz Gospodarske škole Varaždin, jedna od ukupno tridesetak tvrtki koje su sudjelovale na 5. sajmu vježbeničkih tvrtki koji je održan danas u Gospodarskoj školi Varaždin. 

_DSC3104.JPG


Uz 5. sajam vježbeničkih tvrtki, održan je i 3. sajam učeničkih zadruga koji je okupio 10 zadruga s područja sjeverozapadne Hrvatske. Sajmove je otvorio pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.
- Hvala vam što zajedno razvijamo učeničko poduzetništvo. Na razini osnovnih škola ono se razvija kroz zadrugarstvo po kojem je Varaždinska županija u samom vrhu u Hrvatskoj, a kroz vježbeničke tvrtke učenici se pripremaju za realni sektor kako bi jednog dana, kada završe svoje školovanje, bili što uspješniji i što kraće bez posla – rekao je Huđek.

Posebni su gosti 5. vježbeničkog sajma učenici i nastavnici vježbeničke tvrtke iz partnerske škole iz Njemačke, EBS Karlruhe.
- Radujem se da smo i ove godine mogli sudjelovati na ovom sajmu. Impresioniran sam sa svim što sam dosad vidio i svima želim dobro poslovanje i puno sklopljenih poslova - rekao je Uwe Bäuerle, ravnatelj EBS Karlruhe.

Dobrodošlicu svima poželjela je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak.
- Cilj je sajma da učenici predstave svoje vježbeničke tvrtke, proizvode koje nude simulirajući tako poduzetnički pothvat. Ove godine sastajemo se peti put na sajmu vježbeničkih tvrtki i treću godinu na sajmu učeničkih zadruga. Nadam se da će naši učenici poslovati međusobno i da će iskustvo s ovog sajma doprinijeti u njihovom savladavanju nastavnog gradiva –istaknula je ravnateljica.
Naime, Vježbenička tvrtka nastavni je predmet u zanimanjima Ekonomist, Komercijalist i Ekonomska gimnazija, u kojem učenici simuliraju rad poduzeća poslujući virtualnim novcem i koriste ERP sustav, informatički program za vođenje tvrtke koji je na Gospodarskoj školi Varaždin razvijen u sklopu projekta interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola.

_DSC3093.JPG


Na sajmu je sudjelovala i cvjećarnica Divina flos učenika Gospodarske škole Varaždin.
- Djelatnost je naše tvrtke trgovina cvijećem na veliko i malo, a cilj nam je predstaviti tvrtku u čim boljem svijetlu i osvojiti nagradu. Prošle godine osvojili smo nagradu za vizualni identitet – rekla je učenica 4. k razreda Dijana Kunović, direktorica vježbeničke tvrtke Divina flos.
Njihova je mentorica Iva Vukotić, nastavnica ekonomske grupe predmeta i voditeljica Centra izvrsnosti za poduzetništvo koje se nalazi u Gospodarskoj školi Varaždin.
- Zahvaljujući ovakvom radu u školi učenici znaju što ih sve čeka na stvarnom radnom mjestu, bez obzira u kojem će odjelu raditi. Dvije godine oni se direktno pripremaju za tržište rada. I u Centru izvrsnosti iz poduzetništva radimo na taj način, tako da učenici i iz drugih škola mogu naučiti kako otvoriti svoju tvrtku kako bi jednog dana mogli zaposliti druge, ali i sebe – rekla je Vukotić.

_DSC3038.JPG

_DSC3033.JPG

_DSC3076.JPG

_DSC3055.JPG

_DSC3125.JPG