FOTO: "Kreativni seniori“ u Vinici oduševili: i načelnik Kostanjevac iznenađen koliko su kreativni Foto: OKKS Vinica

FOTO: "Kreativni seniori“ u Vinici oduševili: i načelnik Kostanjevac iznenađen koliko su kreativni

Varaždinske vijesti | 30.5.2019. u 15:07h | Objavljeno u Društvo

Projekt "Kreativni seniori" koji zajednički provode općine Donja Voća i Vinica odobren je 2018. godine unutar programa Kultura 54+ i financira se iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine u ruralnim područjima i to uspostavom Otvorenih kulturno kreativnih studija u Donjoj Voći i Vinici za provođenje radionica. U okviru projekta uspostavljena je mreža općina tako da su u projekt odnosno radionice uključeni i korisnici susjednih općina Maruševec, Cestica, Petrijenec , Sračinec i Vidovec. U OKKS Donja Voća održavaju se tako slikarska i keramičarska radionica, dok su u OKKS Vinica od prosinca prošle godine održana 2 ciklusa dramske radionice pod vodstvom Jana Kerekeša te folklorna radionica koju je vodio Pjerino Hrvaćanin.

Projektom planiran i odobren višemjesečni rad mentora sa ciljanim skupinama u OKKS Vinica rezultirao je zajedničkim završnim programom održanim 29. svibnja pred punom kino-dvorani Općine Vinica. Nakon uspješnice „Čekanje tramvaja u Marčanu“ sudionici dramske radionice pripremili su ovog puta predstavu naziva „Kak je počel brak na mojem dvorišču“, sastavljenu od niza svakodnevnih komičnih situacija, od dugotrajnog sudskog spora za komadić zemlje, zapleta i raspleta u odnosu ne tako mladog ljubavnog para koji bi brakom trebao riješiti problem spornog zemljišta, a nisu izostale ni ostale dogodovštine obitelji Klopotec i Papučarić, službenog mjernika-geodeta, poštara Mireka i naravno Sopekica, zaduženih da svadba prođe u što boljem raspoloženju, čime su dobro nasmijali sve prisutne. Posebno priznanje „glumci“ su dobili od svog mentora i voditelja Jana Kerekeša koji je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku raditi s „ovim dragim ljudima“ pohvalio što su u samo 45 sati uspjeli pripremiti i uvježbati jednosatnu predstavu.

Folklorna radionica okupila je dvadesetak sudionika koji su s velikim entuzijazmom uvježbavali koreografiju sastavljenu od spleta zagorskih plesova i pjesama ( Špic polka, Išla žena na gosti, Šroteš, Dva koraka, Repa). Mentor Pjerino Hrvaćanin posebno je pohvalio sve sudionike obzirom na strpljivost, fizičku spremnost te na kraju i talentiranost, koju su pokazali tijekom višemjesečnog rada.

Načelnici općina Vinica i Donja Voća također su sa zanimanjem pratili program, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac izjavio je kako je ugodno iznenađen kretivnošću „seniora“ te stoga i zadovoljan što je provedbom projekta omogućeno starijem stanovništvu da aktivno i na zabavan način provodi slobodno vrijeme i „otkriva skrivene talente“.