Ulazak u jamu

FOTO: Ivanečka speleologinja sudjelovala na ekspediciji u Slovačku jamu

N.P./VV | 14.7.2017. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

Članica Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iz Ivanca, Vinka Dubovečak sudjelovala je na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Slovačka jama 2017“ koja se održavala u razdoblju od 22. lipnja do 6. srpnja.

Slovačka jama je trenutačno druga najdublja jama u Hrvatskoj (-1324 m) čiji se ulaz nalazi na području strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, odnosno Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Speleološku ekspediciju organizirao je Speleološki odsjek PDS „Velebit“ iz Zagreba u suradnji s Komisijom za speleologiju HPS-a i JU NP Sjeverni Velebit. Na njoj je sudjelovalo ukupno 38 sudionika iz Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Makedonije. Glavni cilj ekspedicije bio je istraživanje spleta freatičkih i fosilnih kanala na dnu jame.

Jama se na ekspediciji opremila užetima do samog dna jame. Osim toga, postavila se i telefonska žica koja se razvukla od speleološkog kampa na površini do ulaza u jamu pa sve do 1225 m dubine u jami. Osim toga, bili su postavljena dva bivka (zaklon) koja speleolozima služe za odmor: jedan na 350 m dubine i drugi na 1225 m dubine. Na tim lokacijama bili su postavljeni i telefoni, kako bi ekipa na površini i u podzemlju međusobno komunicirala.

Najviše se istraživalo u dijelovima jame koji su nosili naziv „Limbo kanal“ (-1240 m), „Kišna vrata“ (- 1286 m) te u potopljenom kanalu na samom dnu jame koji se speleoronjenjem produbio na -1324 m. Time je Slovačka jama postala 25. najdublja jama na Svijetu.

Vinka je provela pet dana na dnu jame s iskusnim bugarskim speleolozima iz kluba Caving Club and Speleo School Sofia što ju čini prvom speleologinjom na našem području koja je sudjelovala u speleološkom istraživanju na dubini preko 1000 m.

Tim događajem speleolozi Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec su sudjelovali na kompleksnim međunarodnim speleološkim ekspedicijama svih triju najdubljih jama u Hrvatskoj, a to su: jamski sustav Lukina jama- Trojama (-1431 m), Slovačka jama (-1324 m) i jamski sustav Velebita – Dva javora (-1026 m). Sve tri jame nalaze se na području NP Sjeverni Velebit, odnosno strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi.

 

Galerija slika