FOTO: Gladijatori, nimfe i rimske legije vratile Toplice nakratko u antičko doba Foto: XM Studio

FOTO: Gladijatori, nimfe i rimske legije vratile Toplice nakratko u antičko doba

Varaždinske vijesti | 3.6.2019. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

Još su se jednom Varaždinske Toplice potvrdile kao odlični domaćin i organizator popularne manifestacije Aquafest. Naoružane rimske legije, strašni gladijatori i prelijepe nimfe, ponovno su nakratko vratile Toplice u antičko doba.

Kulturno-zabavnom programu ovogodišnjeg Aquafesta prethodio je 2. međunarodni stručni skup „Aquae Iasae - Termalna voda jučer, danas, sutra“. Domaći i strani predavači obuhvatili su teme vezane uz kulturnu baštinu Varaždinskih Toplica, predstavljene su dosadašnje spoznaje i potrebe budućih istraživanja porijekla termalnih voda, njihova lječilišna vrijednost, kao i projekt budućeg Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

- Izuzetno sam ponosna što smo i ove godine u Varaždinskim Toplicama okupili neke od najistaknutijih stručnjaka iz područja istraživanja geotermalnih voda. Činjenica je da se ispod našega grada skriva ogromno bogatstvo u obliku geotermalnih izvora. Do sada nije pridavana pretjerana pozornost istraživanjima, da bismo dobili jasniju sliku o kakvim je potencijalima riječ. Njihova vrijednost zalog su budućih ulaganja u razvoj lječilišnog turizma, najbrže rastuće turističke grane u svijetu - zadovoljno je istaknula gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković.

I 2. međunarodni stručni skup o termalnim vodama, po imenima predavača i prezentiranim najnovijim saznanjima iz područja geotermalnih voda i srodnih područja, dokazao je da su Varaždinske Toplice predvodnik razvoja lječilišnog turizma u Hrvatskoj.

Prvi dan Aquafesta u petak, 31. svibnja, zaključen je koncertom Doris Karamatić na harfi u rimskoj bazilici, kao i atraktivnim večernjim programom na rimskom lokalitetu. Posjetitelji su mogli uživati u kostimiranoj povorci pod bakljama i scenskim prikazom „Lux tenebros“, odnosno „Svijetlo u mraku“. Prikazane su i gladijatorske borbe, ulicama su prošle rimske legije, a sve je zaokruženo druženjem uz ognjište u rimskom taboru.

- Trudimo se svake godine program Aquafesta obogatiti novim aktivnostima i sadržajima. Postali smo prepoznatljivi na sjeveru Hrvatske i u susjednim zemljama. No, nećemo stati na tome. Želja nam je privući veći broj posjetitelja iz Zagreba. Aquafest i slična događanja u našem gradu idealna su prilika da gostima pokažemo sve ljepote Varaždinskih Toplica te se promovirano kao idealno mjesto za obiteljski odmor, daleko od užurbane gradske vreve - zaključila je gradonačelnica Ratković.

Drugog dana Aquafesta, u subotu, 1. lipnja, program je otvoren rimskom povorkom uz bubnjeve. Posjetiteljima i rimskom caru Konstantinu Velikom, predstavile su se sve rimske skupine, nakon čega je uslijedio prikaz prinašanja žrtava kod rimskih termi i rimskog foruma, a birali su se i najljepša nimfa i najatraktivniji Rimljanin.

U malom parku osam ekipa natjecalo se u kuhanju rimskog kotlića. Nakon što je stručni žiri kušao svu pripremljenu hranu, proglašeni su oni najbolji. Prvo mjesto i zlatnu rimsku kuhaču primilo je Društvo obrtnika iz Novog Marofa. Drugo mjesto i srebrnu kuhaču dobili su članovi KUD-a Toplice, dok su treći bili članovi Planinarskog društva Tonimir.

Ovogodišnji Aquafest zaključen je scenskim prikazom rimskih formacija i gladijatorskim borbama te atraktivnim fire showom.