FOTO Brojni građani se odazvali na besplatno mjerenje razine šećera u krvi

| 14.11.2017. u 16:02h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti na Korzu, ali i u holu Službe za interne bolesti u Općoj bolnici Varaždin, održano je besplatno mjerenje razine glukoze u kapiranoj krvi. 

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine diljem svijeta 14. studenog. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je “Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”.

Cilj kampanje je promicanje važnosti obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti. Svim ženama sa šećernom bolesti potrebno je osigurati pravodobno i dostupno liječenje te na taj način poboljšati njihovo zdravstveno stanje i njihovu ulogu u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Značajan je podatak da je šećerna bolest deveti uzrok smrti kod žena, te da žene sa šećernom bolešću imaju deset puta veći rizik od akutne koronarne bolesti.

- Šećerna bolest je jedna od vodećih kroničnih nezaraznih bolesti u svijetu. U svijetu od šećerne bolesti boluje 415 miljuna ljudi, od toga je 199 miljuna žena. Važno je pravodobno otkriti šećernu bolest kako bi se mogla pravilno liječiti. Važno je da se provode akcije na nivou vrtića, škola, fakultetima te u zdravstvenim ustanovama - rekla je glavna sestra Odjela za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Patricija Križanec, navodeći kako je cilj ovih akcija pronaći bolesnike koji još nisu otkriveni kako bi se mogle spriječiti eventualne kasnije komplikacije šećerne bolesti.

Navodi kako bi se pacijenti trebali javiti svojem liječniku obiteljske medicine te da bi se redovito trebali kontrolirati. Dodaje kako stil života najviše utječe na razvoj bolesti.

- Velik dio današnje populacije je pretio i debljina je jedan od faktora za nastanak šećerne bolesti, no na razvoj utječe i povišena masnoća i genetika te je zato bitno da se osobe pravodobno jave svojem liječniku kako bi kontrolirali bolest - objašnjava Patricija Križanec.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je i puštanjem balona u zrak na Korzu, u organizaciji Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Galerija slika