Ruta biciklijade završila je u Vinici gdje je ustrojena 5. bojna 1. "A" brigade ZNG – Tigrovi

FOTO Biciklijada Varaždin Breg-Vinica okupila stotinjak sudionika

M.P./Varaždinske vijesti | 18.9.2016. u 11:07h | Objavljeno u Društvo

Unatoč lošem vremenu, stotinjak se biciklista u subotu odvažilo na ovogodišnju, drugu po redu, biciklijadu Varaždin Breg-Vinica.

Biciklijadu ukupne dužine 37,9 kilometra koja je povezala mjesta koja su imala značajniju ulogu u ratu, organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata povodom obilježavanja 25. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije, ali i Europskog tjedna kretanja.

Članovi udruge su subotu, 17. rujna odabrali za dan održavanja biciklijade budući da su se u isto vrijeme, no prije 25 godina vodile borbe grad Varaždin. Varaždinski dani rata trajali su od 13. do 22. rujna 1991. godine. U tih tjedan dana hrvatski branitelji slomili su i razoružali 32. varaždinski korpus JNA (jedan od najjačih korpusa JNA). Tom akcijom zarobljene su velike količine naoružanja i vojne tehnike čime je kasnije naoružana Hrvatska vojska.

Za start biciklijade simbolično je odabrano skladište oružja Banjščina na Varaždin Bregu, odnosno ŠRC Moždernjak na Haliću, nakon čega su biciklisti krenuli do spomenika braniteljima uz crkvu u Gornjem Knegincu. Biciklijada je dalje nastavljena prema Trnovcu Bartolovečkom kraj varaždinskog aerodroma koji je bio raketiran 15. rujna 1991. godine.

Nakon zaustavljanja u Trnovcu Bartolovečkom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, biciklisti su nastavili prema vojarni „Ivan V. Drašković“ (nekadašnja "Kalnički partizani") koja je osvojena 22. rujna 1991. s kompletnim naoružanjem 32. mehanizirane brigade JNA i zapovjedništvom varaždinskog korpusa te prema Domu kulture u Sračincu gdje je bilo riječi o osvajanju vojnog skladišta „Barutana“ u neposrednoj blizini.

Od Sračinca biciklisti su krenuli prema Novoj Vesi i spomeniku poginulim braniteljima s područja općine Petrijanec te prema Zelendvoru gdje je bilo prvo postrojavanje pripadnika 104. brigade ZNG. Ruta biciklijade završila je u Vinici gdje je ustrojena 5. bojna 1. „A“ brigade ZNG – Tigrovi. Druženje sudionika ovogodišnje biciklijade nastavljeno je u Društvenom domu u Vinici.