FOTO: Belgijski dan na jubilarnom Festivalu čipke Foto: Grad Lepoglava

FOTO: Belgijski dan na jubilarnom Festivalu čipke

VV | 25.9.2016. u 13:27h | Objavljeno u Društvo

Raznolika turistička i gastronomska ponuda te atraktivni popratni programi trećeg festivalskog dana u Lepoglavu su privukli više tisuća posjetitelja koji su uživali u ponudi 7. sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Raznolik i atraktivni kulturni i gastronomski program pripremila je i Kraljevina Belgija, zemlja partner ovogodišnjeg festivala.

- Današnji programi koje su ponuđeni zahvaljujući partnerstvu festivala s Kraljevinom Belgijom pokazuju kako nas s ovom zemljom povezuje zajednička čipkarska tradicija, ali i kako na toj povezanosti možemo graditi nove odnose, ne samo u kulturnoj, već i u turističkoj i gospodarskoj suradnji. Vjerujem kako ćemo kroz takvu suradnju uspjeti još bolje realizirati potencijale grada Lepoglave, te cijele Varaždinske županije – istaknuo je na otvaranju Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je tom prigodom posebno zahvalio Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u Zagrebu te belgijskom veleposlaniku, Njegovoj ekselenciji Philippeu Benoitu, na podršci ovogodišnjem, jubilarnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Zadovoljstvo ovom suradnjom kojom se promiče bogata tradicijska baština izrazio je u veleposlanik Benoit, koji je pritom naglasio kako je Kraljevina Belgija na festivalu u Lepoglavi predstavila ne samo svoje tradicionalno čipkarstvo, već i moderne čipkarske tehnike te vrijednu kulturnu i gastronomsku ponudu na priredbi – Čipka i uspjesi Belgije, u kojoj su uz brojne posjetitelje u subotu uživali i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Uz ponudu Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, na kojem su u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica, svoje proizvode predstavili proizvođači tradicijskih predmeta, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i udruge - medičari i proizvođači domaćih bezalkoholnih i alkoholnih pića, izvorni umjetnici i proizvođači izvornih suvenira Hrvatskog zagorja, posjetitelji festivala mogli su uživati i u gastronomskoj ponudi Belgije te kušati belgijske čokolade, praline, vafle, kroasane te – belgijska piva.

Na Belgijskom danu održano je i zanimljivo predavanje Nadine Pauwels, koja je predstavila čipkarsku školu Artofil te njen predani rad na očuvanju i promociji belgijske čipke.

Festivalska publika u subotu je uživala i u atraktivnoj modnoj reviji mlade belgijske modne kreatorice Elise Kopec, na kojoj je predstavljena suvremena belgijska moda, te u koncertu poznatog belgijskog pijanista Oliviera de Spiegeleira, koji je u lepoglavskoj crkvi Blažene Djevice Marije oduševio izvodeći djela Georga Friedricha Handela, Josepha Haydna, Frederica Chopina i Cesara Francka.

Izuzetan festivalski dan završio je posebno atraktivnim programom – igri svjetla na pavlinskom samostanu u Lepoglavi.

Programi 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi završit će danas, svečanom podjelom diploma 13. generacije polaznica Škole lepoglavske čipke.

Galerija slika