Vintage Day Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Atrij Županijske palače i Franjevački trg vratio se u pedesete godine za "Vintage Day"

M.N./Varaždinske vijesti | 3.6.2018. u 15:21h | Objavljeno u Društvo

Danas se Atrij Županijske palače u Varaždinu vratio u pedesete godine prošlog stoljeća. Obzirom da je ovaj prostor već duže vrijeme središte kulturnih i turističkih događanja, današnja nedjelja iskorištena je za održavanje jedne posebne i zanimljive manifestacije, Vintage Day.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević, je s ponosom naglasila kako je županijski atrij postao mjesto različitih kulturnih i drugih događaja.

- Zato smo i ušli u organizaciju ovog Vintage Daya kako bismo još više obogatili našu turističku ponudu. Pedesete su bile zanimljive i lijepe godine, bilo je to doba pin up frizura i haljina, gramofona i glazbe s vinila, limunada i oldtimer bicikli. A upravo su oldtimer bicikli tvz. Specijalke danas u središtu zbivanja jer se ovdje okupljaju vozači originalnih specijalki i na svojim čeličnim ljepoticama će sa Franjevačkog trga krenuti u vožnju „Varazdiensia 1895“ – rekla Martinčević.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini naglasio je kako su Specijalke statusni simbol za koje su mnogi vjerovali da će prestankom proizvodnje 1985. godine otići u povijest.

- No kao i kod odjeće, i za „specijalke“ se može reći da prikazuje najbolje od najboljeg pripadnom dobu u kojem su nastale i postojale. Uz okupljanje vozača originalnih „specijalki“, na Vintage day-u u stilu 50-tih, danas poznatom kao Pin-up stil organizirali smo mnoštvo detalja koje krase ovo vrijeme crveni ruž, naglašene trepavice, tuš, mašne u kosi, pin-up frizure, Vespe, oldtimer bicikli, gramofon i glazba s vinila, limunada, pjenušac s jagodama, The dry Martini, Gin & Tonic, Aperol, domaći sok od jabuka i kava s čokoladnim mrvicama i karamelom – istaknuo je Bojanić Morandini te izrazio zadovoljstvo posjećenošću ove manifestacije.

Napomenimo će biciklistička utrka koja obuhvaća rutu koja dugu ukupno 55 kilometara, počinje i završava u atriju Županijske palače, a prolazi kroz Općine Klenovnik i Maruševec. Ime utrke je„Varazdiensia 1895“ po utrci koja je ime dobila u čast 1. međunarodne utrke biciklista u Hrvatskoj, a koja se održala upravo u Varaždinu.