Dođite danas na predavanje „The Danger of Brain Drain“ Joannisa Pournarasa

N.L./VV | 16.3.2017. u 13:02h | Objavljeno u Društvo

Rotary Club Varaždin 1181 poziva sve zainteresirane da im se pridruže na Rotary predavanjima.

Ovaj put, nakon posjećenih predavanja prof. dr. Ivice Puljka, prof. psihologije Borisa Blažinića te investitora i poduzetnika Nenada Bakića, bit će to još jedno aktualno i korisno predavanje jednog od vrhunskih stručnjaka, partnera u hrvatskom brandu ASCENDANT, Joannisa Pournarasa.

Joannis Pournaras će na predavanju „The Danger of Brain Drain“ govoriti o odljevu mozgova, "headhuntingu" danas, razlikama u zahtjevima privatnih i javnih tvrtki, tajnama izbora najboljeg menadžmenta i hrvatskim boljkama.

Predavanje će se održati u četvrtak 16. ožujka u Park Boutique Hotelu, J. Habdelića 6, u Varaždinu u 20 sati.

- Problem odljeva mozgova vidim kao snažan trend koji se, na žalost, trenutačno ne može zaustaviti. Jedan od razloga je manjak prilika u vlastitim zemljama. Ako one i postoje, vjerujem da ih se nedovoljno oglašava. Iza nas su godine aktivnosti na hrvatskom tržištu i u regiji općenito. Imam osjećaj da kompanije imaju potrebu za talentiranim ljudima. Potom su razlog više plaće, kao i aktivnosti stranih vlada u privlačenju radnika. No, trend odljeva mozgova može se pretvoriti u cirkulaciju mozgova. Jedna mjera je, npr., prepoznati talentirane zaposlenike i s njima održavati kontakt i pošto napuste zemlju. I konačno, kreirati okruženje koje bi ih motiviralo da se vrate i primijene naučena znanja i vještine nakon što odrade dvije do tri, ili 8 do 10 godina u inozemstvu. Smatram da bi najvažniji potez Hrvatskoj trebao biti da zadrži kritičnu masu mladih profesionalaca koji žele iskoristiti lokalne prilike i i postati "ambasadori promjene" sutrašnjice - smatra Joannis Pournaras.