I ove će godine biti natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, sa stručnom determinacijom prof. Branka Bartolića Foto: Dražen Novosel

Danas i sutra 4. Dani vrganja u Paki

| 16.9.2017. u 14:12h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas i sutra u organizaciji Turističke zajednice grada Novog Marofa i Udruge privatnih šumovlasnika Graber, održavat će tradicionalna manifestacija „Dani vrganja u Paki“.

Po četvrti put Paka će postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva, ali i općenito u prirodu. Kako je sastavni dio manifestacije i stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda, zainteresirani su pozvani da dođu danas, 16.9.2017. u 18 sati u Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. Organizator skupa je Lokalna akcijska grupa LAG Prizag, a ovogodišnja tema su mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera 6 i 7, o čemu će govoriti ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke Forum Invest iz Križevaca.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika Graber održat će se predavanje „Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu“, a predavač će biti Domagoj Troha, direktor firme Salix Plan iz Zagreba.

Sutrašnji je dan rezerviran za opuštenije aktivnosti, među kojima je nezaobilazno natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, sa stručnom determinacijom prof. Branka Bartolića, predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade.

Prijave će se primati od 7.30, a natjecanje početi u 9 sati. Oni koji neće krenuti u lov na gljive moći će uživati u drugim sadržajima, osobito djeca. Za njih su osmišljene edukativne igre – Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivar, dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova, a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja „od utvrde do utvrde“ koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo, u ukupnoj dužini od 8,5 km.

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku Paka koja ima jako zanimljive i vesele postaje. Dužina joj je otprilike 5 km. A oni koji vole biciklirati može će sudjelovati u biciklijadi Paka bajk i imati priliku doista vidjeti što je to priroda. Staza je duga 14 km i većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle.

U Paki će se sutra moći vidjeti i prezentacija „lova na crni tartuf“, disc golfa, streličarstva, paraglidinga i raznih drugih sportova. Nakon svih napora sudionika brojnih aktivnosti u sklopu manifestacije Dani vrganja u Paki, vrijedi nešto i pojesti a za to će, uz standardnu ponudu hrane i pića, biti zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar koji će za pripremati delicije od vrganja i tartufa. I još nešto vrlo zanimljivo – zahvaljujući Udruzi Pivara Sjever, moći ćete kušati i pivo od vrganja!