Dan hrvatskih knjižnica: Najmlađa čitačica je Leona Črnila (5)

Varaždinske vijesti | 11.11.2018. u 12:43h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu u petak je održana svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a tim su povodom proglašeni najčitači školskih i gradskih knjižnica za školsku godinu 2017./2018.

Ukupno je nagrađeno 78 učenika osnovnih i srednjih škola, uz najčitače gradskih knjižnica, a prigodne nagrade uručili su im zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

najcitaci_2018_web_17.jpg

Zamjenik Paljak obratio se prisutnima te naznačio kako treba poticati sve mlade da čitaju, da se na taj način upoznaju s svijetom knjige.

- Čitajući otkrili ste svijet u kojem slušate sami sebe, a to je danas posebno važno, jer na taj način slušate i druge. Knjiga nikad nije i ne smije izgubiti smisao, ona mijenja svoj oblik, da li je to e-knjiga, tvrda korica ili nešto drugo, ali ona će svakako opstati i to zbog vas, naših dragih čitača - rekao je Paljak te naglasio kako Županija već petu godinu zaredom provodi jedinstvenu akciju „Proglašenje najboljih čitača u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije te u gradskim knjižnicama".

najcitaci_2018_web_11.jpg

- Učenici nižih i viših razreda osnovnih škola te srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija ove su godine, prema evidenciji školskih knjižničara, pročitali ukupno 2.156 naslova – od slikovnica, preko lektire do enciklopedija – zaključio je zamjenik župana.

Knjižničarka Ivana Štimec Sajko koja radi na Graditeljskoj školi u Varaždinu naznačila je kako srednjoškolci čitaju onoliko koliko ih se potiče na to.

- Treba s njima raditi, poticati ih na čitanje. Lektira i možda nije najomiljenija, ali vole stručnu literaturu, knjige iz znanstvene fantastike i tako dalje. Mi na školi održavamo različite radionice, organiziramo susrete s književnicima i nastojimo učenicima približiti knjigu - rekla je Štimec Sajko.

najcitaci_2018_web_1.jpg

Napomenimo, kako su se akciji ove godine pridružile i gradske knjižnice iz Varaždina, Novog Marofa i Ivanca, a najmlađa čitačica dolazi iz Novog Marofa Leona Črnila i ima samo pet godina.

Inače, Hrvatsko knjižničarsko društvo je ustanovilo Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanje s ulogom knjižnica u informiranju i obrazovanju te razgradnje stereotipnih predodžbi i knjižnicama i knjižničarima.

najcitaci_2018_web_16.jpg

najcitaci_2018_web_3.jpg

najcitaci_2018_web_14.jpg

najcitaci_2018_web_6.jpg

Označeno u