Bogat program 4. Psihošpancira u Čakovcu i Varaždinu Foto: VV arhiva

Bogat program 4. Psihošpancira u Čakovcu i Varaždinu

Andreja Bogdan, DPV | 15.2.2019. u 10:22h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Društvo psihologa Varaždin i ove godine, četvrte po redu, uoči 12. Tjedna psihologije, organizira konferenciju svima poznatu pod nazivom Psihošpancir - koji će se 15. i 16. veljače održati na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a 18. veljače na Sveučilištu Sjever - Sveučilišnom centru Varaždin.

I ove godine sve zainteresirane stručnjake i građane očekuju brojna zanimljiva predavanja i radionice na kojima mogu mnogo naučiti o sebi, poboljšati svoje profesionalne kompetencije ili svoje vještine u odnosima s drugim ljudima, naučiti kako se nositi s nekom životnom situacijom. Predavanja i radionice su namijenjeni širokoj stručnoj javnosti i svim ljubiteljima psiholoških tema.

Zahvaljujući brojnim predavačima, psiholozima, psihijatrima, edukacijskim rehabilitatorima, logopedima, socijalnim pedagozima, primaljama, medicinskim sestrama i tehničarima, ali i dramskim pedagozima, novinarima i pravnicima, govorit će se o brojnim aktualnim temama.

Nakon otvaranja Psihošpancira u 14 sati u petak 15. veljače na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, program započinje tribinom o medijskoj pismenosti na koje se pozivaju i novinari, a nakon toga slijede brojna predavanja i radionice od kojih izdvajamo predavanje psihologinje Dubravke Miljković o važnosti smijeha i smijanja, psihijatra Ante Bagarića o ovisnosti i kriminalu, psihijatra Zorana Zoričića i psihijatrice Irene Rojnić Palavre o ovisnostima o alkoholu i nikotinu i mogućnostima njihovog liječenja.

Nakon smijeha i smijanja možete istražiti kakav učinak na vas ima tišina i kako se ona može kreativno koristiti na radionici koju vodi psihijatar Duje Barišić ili poslušati neko korisno predavanje psihologinja koje se bave djecom i mladima.

Subotnji program odvija se u šest dvorana, a program počinje u 10 sati i odvijat će se sve do 20 sati. Simpozij za poduzetnike namijenjen je svima koji rade ili se žele okušati u svijetu poduzetništva, vlasnicima privatnih poduzeća, menadžerima, a simpozij Psihologija sporta i rekreacije namijenjen je trenerima, sportašima i rekreativcima, ali i svim zainteresiranima za navedene teme.

Učenici srednjih škola mogu se upoznati sa studijima psihologije i edukacijsko-rehabilitacijskim studijem o čemu će im govoriti dekanica Snježana Sekušak Galešev i profesorica Željka Kamenov, kao i bivši studenti  psihologije. Od  brojnih tema iz dječje, razvojne, kliničke, organizacijske, sportske i pozitivne   psihologije, psihijatrije, javnog zdravstva, sestrinstva i primaljstva izdvojit ćemo samo neka predavanja.

Psiholog Predrag Zarevski govorit će o psihološkim aspektima terorizma, psihijatar Slavko Sakoman o organizaciji sustava zaštite mentalnog zdravlja školske djece, psihologinja Gordana Kuterovac Jagodić o utjecaju medija na učenje i školski uspjeh, a liječnica Lidija Gajski o problemima moderne medicine. Što nas roditeljstvo može naučiti o važnosti raznolikosti u kompaniji govorit će psihologinja Željka Kamenov, a želite li saznati zbog čega nam je ponekad teško raditi s ljudima, posjetite radionicu psihologinje Tanje Purete. Kako se opraštamo i kažemo zbogom i možemo li što promijeniti u svom načinu i nošenju sa situacijama kad odlazimo ili odlaze dragi ljudi možete osvijestiti na radionici koju vodi psihoterapeutkinja Zdenka Pantić, a svoju kreativnost razigrati u Situacijskim igrama koje vodi dramska pedagoginja Ivana Marijančić.

Andreja Brajša Žganec, psihologinja, uz druge znanstvenike Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, predstavit će rezultate višegodišnjih istraživanja dobrobiti djece i mladih, a uz Hermana Vukušića, Anitu Lauri Korajliju, Maria Mikulana, Ljiljanu Pintarić Mlinar, Helenu Sveško Visentin, Gordanu Kamenečki, Magdalenu Živković, Živka Miševića, Romildu Roje, Ljiljanu Vukota, Sandru Puljiz Vidović, Violetu Vidaček Hainš, Sinišu Brlasa i Bertu Bacinger, brojni drugi stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem prenosit će nam svoja profesionalna znanja, vještine i iskustva tijekom subote u više od 50 sati programa.

U ponedjeljak 18. veljače se na Sveučilištu Sjever u Varaždinu uz teme iz psihologije i psihijatrije održava i simpozij s temama iz sestrinstva.

Tijekom održavanja Psihošpancira provodit će se akcija Mjerenje raspoloženja Hrvatske psihološke komore, te će svatko moći provjeriti kakvo je njegovo psihičko stanje i porazgovarati s psihologom. Na javnim mjestima građani mogu u neposrednom kontaktu s psiholozima provjeriti kako su raspoloženi i dobiti povratnu informaciju i savjet kako mogu poboljšati kvalitetu života ili riješiti neki konkretan problem. Rezultati prošlogodišnjih akcija Mjerenje raspoloženja ukazuju da:
- 30%  stanovništva ima teškoća u nošenju sa životnim problemima i emocionalnom prilagodbom, lošije su raspoloženi u toj mjeri da im razina stresa kojoj su izloženi umanjuje kvalitetu njihovog života.
- 12% stanovništva nezadovoljno je kvalitetom života koji imaju, njihov je život daleko od onog što bi nazvali idealnim, nisu zadovoljni uvjetima života i onim što im život donosi.
- 6% stanovništva treba stručnu pomoć u nošenju sa životnim problemima.
- 2,5% stanovništva zaokupljeno je crnim mislima  i osjećaju se nekompetentni za rješavanje životnih problema, često ili gotovo uvijek misle da bi si mogli nauditi.

Sudjelovanje na svim predavanjima i radionicama Psihošpancira je besplatno i ulaz je slobodan svim zainteresiranim stručnjacima i građanima. Psihošpancir je konferencija koja je bodovana od strukovnih komora (HPK, HLK, HKMS, HKSR).

Najave predavanja možete pratiti na Facebook stranici Društva psihologa Varaždin, a kompletan program bit će dostupan na www.dpv.hr.

psihospancir_2019_program_1.jpg

psihospancir_2019_program_2.jpg

psihospancir_2019_program_3.jpg

psihospancir_2019_program_4.jpg