Blagdani i kućni ljubimci: Čokoladu držite na sigurnoj udaljenosti od svog psa

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.12.2017. u 12:53h | Objavljeno u Društvo

U ovo blagdansko vrijeme, dok je stol pun raznih slastica, mnogi imaju naviku poneki slatkiš dati svom najboljem krznenom prijatelju - psu, ali razmislite prije nego napravite ovaj potez, jer mogli biste ozbiljno naštetiti svom ljubimcu.

Naime, kemijski spoj teobromin iz zrna kakaa u psima se sporije razgrađuje, zbog čega dovodi do mučnine, pojačanog rada srca, napadaja, a ponekad i smrti, stoga veterinari upozoravaju kako je u božićno i novogodišnje vrijeme pojačan rizik trovanja čokoladom za pse.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Veterinary Record, pokazalo je kako stotine pasa treba veterinarsku pomoć baš u ovo blagdansko vrijeme, nakon što ukradu bilo što čokoladno sa stola, piše BBC.

Zbog toga se veterinari trude širiti poruku da se čokolada treba čuvati na sigurnoj udaljenosti od psa jer ju psi vole, no od nje se mogu razboljeti, čak i u malim količinama.

Liječenje ovisi o tome koliko je vremena prošlo otkad je pas pojeo čokoladu, a mogu mu se dati lijekovi koji izazivaju povraćanje ili aktivni ugljen koji zaustavlja daljnu apsorpciju toksične supstance.

Psu bi zatim mogla biti potrebna infuzija i dodatni lijekovi kako bi se spriječilo toksično djelovanje na srce.

Označeno u