Završio 20. festival čipke: Lepoglava je bila europska prijestolnica čipkarstva Foto: Grad Lepoglava

Završio 20. festival čipke: Lepoglava je bila europska prijestolnica čipkarstva

Varaždinske vijesti | 26.9.2016. u 09:42h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Ovogodišnji, jubilarni međunarodni festival čipke u Lepoglavi potvrdio je kako je naš grad važno mjesto susreta mnogih europskih čipkarskih tradicija, stoga s pravom možemo reći kako je tijekom četiri festivalska dana naša mala Lepoglava bila europska prijestolnica čipkarstva – istaknuo je na svečanosti zatvaranja 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi gradonačelnik Marijan Škvarić.

Podsjetio je kako je univerzalnu ljepotu i vrijednost lepoglavske čipke prepoznao i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, dok su uzornu organizaciju međunarodnog čipkarskog festivala, koji je u protekla dva desetljeća iz lokalne priredbe prerastao u europsku čipkarsku manifestaciju, prepoznala sva najznačajnija čipkarska središta Europe, koja su u Lepoglavi predstavili svoju čipkarsku tradiciju.

- Ove je godine na festivalu nastupilo čak devet europskih zemalja, Lepoglavu su u vrijeme festivala posjetili brojni zaljubljenici u čipku, među kojima je primjerice, bilo i deset veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Festivalskoj publici ponudili smo čak tridesetak izložbi na kojima smo prezentirali čipkarsku tradiciju Europe, važan dio europske kulturne baštine. Vjerujem da smo bili dobri domaćini i da su naši gosti ovih dana u Lepoglavi imali što vidjeti, doživjeti, čuti i okusiti – rekao je Škvarić, koji je tom prigodom posebno zahvalio Veleposlanstvu Kraljevine Belgije, ovogodišnjoj zemlji – partneru jubilarnog festivala, svim sponzorima i pokroviteljima festivala, te vrijednim lepoglavskim čipkaricama koje čuvaju i promoviraju izuzetno vrijednu kulturnu baštinu Lepoglave.

I posljednjeg festivalskog dana u Lepoglavi je bilo vrlo živo. Dan je započeo svečanom misom u crkvi Blažene Djevice Marije koja je tradicionalno služena za čipkarice i sudionike festivala, nastavljen je svečanim mimohodom ulicama Lepoglave, a za odličnu popodnevnu atmosferu na festivalu i ove su se godine pobrinuli članovi KUD-a Lepoglavski pušlek, koji su organizirali zabavni program pod nazivom – Lepoglavski kušlec.

U kulturno - umjetničkom i zabavnom programu nastupili su Limena glazba Lepoglava, Harmonikaški orkestar i mažoretkinje iz Železnika iz Slovenije, Tamburaški orkestar "Biseri" Kamenica, Udruga zajednice Mađara Pisanica, KUD "Lepoglavski pušlek", izvođači kulturnog programa iz Loške Doline iz Slovenije te KUD "Anka Ošpuh" iz Ludbrega.

 

Galerija slika