ZagrebDox potresla smrt autora Plastični Isus koji ismijava kult J.B. Tita

vv | 5.3.2017. u 04:43h | Objavljeno u Društvo

Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa žiri 13. ZagrebDoxa dodijelio je gruzijsko-njemačkom filmu Zasljepljujuća svjetlost sutona redateljice Salomé Jashi.

"Zasljepljujuća svjetlost sutona pruža atmosferičnu i suptilnu humorističnu sliku svakodnevice malog gruzijskog mjesta. Lokalna zbivanja poput svadbe, priredbi, predizborne rasprave, uhvaćene sove i crkvenog rituala čine se dobrom temom i za lokalnu televizijsku ekipu, čije su reportaže također predmet interesa filma. Sve je to praćeno vizualno suptilnim opservacijskim odmakom, koji mješavinu zastarjele tradicije i novih običaja pokazuje u apsurdnom, ali i poetski nježnom svjetlu, što film čini izrazito vrijednim djelom.",  obrazložio je žiri.
 
Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja dvama poljskim filmovima. Filmu 21 x New York Piotra Stasika koji "izborom portretiranih osoba, čije životne priče saznajemo u bitnim naznakama, te dominantnim ambijentom njujorške podzemne željeznice, koji je snimljen poetskom sugestivnošću,  gradi nelagodnu atmosferu koja dominira filmom". Drugo posebno priznanje zaslužio je film Pričest Anne Zamecke u kojem "redateljica plete složenu sliku o odnosima u obitelji, o svakom njezinom članu, te o kriznom, ali i uzajamno brižnom dinamizmu u obitelji."

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijeljen  srpsko-francuskom filmu Dubina dva Ognjena Glavonića.

„Dobro istraženom i istinski čarobnom filmu koji krasi besprijekorna vizualna izvedba, dojmljiva glazba i učinkovita narativna struktura. Film donosi  zastrašujuću, ali posve nepoznatu priču koja se mora ispričati i koja bi trebala odjeknuti među publikom iz cijeloga svijeta. Isprva se čini da film pokazuje dvije odvojene priče, no one se na kraju spajaju uz jeziva svjedočanstva žrtava i ljudi koji su krivi za ozbiljna zataškavanja", stoji u obrazloženju žirija.
 
Regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: austrijskom filmu #njihovemačketakođer Lisbeth Kovačić, "luckastom kratkometražnom filmu koji preko jednog relativno novog medija na svjež i iznenađujući način donosi vrlo suvremenu priču" i bugarskom filmu Seljani Cvetana Dragneva, "hrabrom i poetičnom filmskom prvijencu koji nije samo vizualno hipnotičan nego i dubinski human."
 
Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina dodijelili su filmu Dubina dva Ognjena Glavonića. Svoju odluku pojasnili su riječima: "Minimalistički u pristupu, film Dubina dva skromno je remek-djelo o odsutnosti. Film poručuje da se od zločina ili nasilja prema čovječnosti ne može pobjeći. Prekrasan vrhunac filma pokazuje kako istina izvire na površinu iz vode i tla."
 
Mladi žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: poljskom filmu Bliske veze Zofie Kowalewske, "savršenom kratkometražnom opservacijskom dokumentarcu o posljedicama bračne krize", te ruskom filmu Sveti Bože autorice Vladlene Sandu, "filmu koji se polako pretvara u predivnu glazbenu pjesmu o tri naraštaja žena razotkrivajući sve izazove života i smrti."
 
Žiri sekcije Movies That Matter: dodijelio nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava ruskom filmu Sveti Bože Vladlene Sandu. Žiri je smatrao da autorica "hrabrom iskrenošću pripovijeda o fizičkim i emocionalnim traumama kroz koje je s majkom i bakom prošla kao izbjeglica, dok se istodobno prisjeća svakodnevice u kojoj su se suočavale s posttraumatskim stresom. Film je majstorski strukturiran i izdiže se do univerzalne priče od društvene značaja".
 
Nagradu Teen Dox za najbolji film o problemima mladih osvojio je iranski film Snovi bez zvijezda Merhdada Oskoueija. Žiri su činili učenici XIII. gimnazije u Zagrebu, a izjavili su da ih je film dirnuo temom, idejom, pričom i porukom. "Film nam je otvorio oči pruživši nam uvid u tešku situaciju iranskih djevojaka. Smatramo da svaka umjetnost, pa tako i filmska, treba potaknuti određenu emociju koja će nas motivirati na razmišljanje o nama samima, našem položaju u društvu i odnosu prema drugima."
 
Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, autorima koji su u dokumentaristici prisutni dugo i s kvalitetnim radovima – dodijelio je danskom autoru Jonu Bangu Carlsenu za film Déjà vu u kojem "ne samo da umjetnički sjajno i ljudski hrabro propituje vlastiti život i njegove demone nego nastavlja i višegodišnje kreativno propitivanje same prirode dokumentarizma."
 
Nenad Puhovski direktor i osnivač ZagrebDoxa na zatvaranju festivala skrenuo pažnju na najnoviju vijest o smrti renomiranog srpskog redatelja Lazara Stojanovića.

"Riječ je o autoru koji je zadužio film u regiji svojom dobrotom i humanošću. Za njega se kaže da je jedini autor osuđen na zatvor zbog filma, dokumentarca Plastični Isus iz 1971. godine. Najveći je grijeh toga filma što se u njemu autor ismijava kultu Josipa Broza Tita. Osuđen je na tri godine zatvora.

Na trinaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 120 filmova u 15 programa, te sedamnaest premijera hrvatskih dokumentaraca. Festival je posjetilo više od 160 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više.