XVII. Srebrna cesta u spomen Gustavu Krklecu

Priredio: mr. sc. Mirko Varga | 23.7.2017. u 18:15h | Objavljeno u Društvo

U Atriju Starog grada Varaždina održana je 21. srpnja 17. Srebrna cesta, koju je i ovaj puta organiziralo Varaždinsko književno društvo. Program je najavio predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak, a stihove Srebrna cesta, koju je napisao Hrvatski pjesnik Gustav Krklec u čiji se spomen i ova manifestacija održava pročitala je Ružica Marušić-Vasilić.

U glazbenom programu nastupili su renomirani gitarist Darko Rušec i Elvira Rušec, sopran.

Ove je godine Srebrna cesta obilježena kao večer kratkih zanimljivih priča, a nastupili su redoviti članovi Varaždinskog književnog društva: U prvom dijelu programa nastupili su: Petar Žitnik sa zanimljivim uradkom pod nazivom Cirkus, najstarija pjesnikinja Božena Filipan predstavila se pjesmom Suze Svetog Lovre, Dragutin Pakšec autor je šaljive pjesme Zagorec, Biserka Težački Kekić s uradkom Vrijeme trajanja te Slavica Gazibara pjesmom Ne treba meni ništa.

Nakon glazbenog predaha nastupili su: prof. Barica Pahić Grobenski, sa zanimljivom sportskom pričom F jene krčme pokle utakmice, Darko Foder sa kajkavskom pjesmom Damača rieč, Ružica Marušić-Vasilić s pričom Dvorišni obloki, Ljubica Ribić s uradkom Latice nevidljivih tratinčica, Zlata Bogović sa prometno-sportskom pričom Prekršaj, te mr. sc. Ernest Fišer s pjesmom Varaždinski nocturno. Tomislav Ribić pročitao je svoj zapis Onaj koji tanca z vustima punim glagolof, Mira Šincek ponudila nam je priču Vražja kandža, Đurđica Garvanović Porobija Istraživanje dobrote, prof. Ivanka Kunić s pjesmom Jahač bez uzda, Davorin Žitnik-Žito s kreativnim uratkom Hulk te naposljetku po drugiput prof. Barica Pahić Grobenski sa zanimljivom pričom za kraj pod nazivom: Morti nam na kraju programa spikeri neju nazivali lefku nuoč.

Nazočna publika bila je počašćena što je mogla čuti čak dvije pjesme od poznatog autora Ernesta Fišera ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade Tin Ujević za pjesničku zbirku “Preludij za anginu pectoris” za koju sam autor navodi da se radi o “knjizi visokog poetskog umijeća i inovativne poetičke angažiranosti”.

Ova je večer bila doista zanimljiva i vesela. Ljudi vole radoznale situacije, izazove, ali također kreativne uradke specifičnih situacija u kojima će se većina prepoznati ali i steći nova iskustva u njihovom najboljem prilagođavanju te (raz)rješavanju.

No, da kruna smijeha ne bude sama tu je i najboji dodatak ovakvog zadovoljstva glazba, a to je u harmoniji mladog sopranskog glasa Elvire Rušec i majstorskoj pratnji na gitari njezina oca Darka recital uspješno priveden kraju pjesmom “Ave Maria”.