Vrijedni članovi KUD-a Beletinec napisali monografiju Beletinca i Krušljevca Foto: Općina Sv. Ilija

Vrijedni članovi KUD-a Beletinec napisali monografiju Beletinca i Krušljevca

| 10.6.2018. u 20:06h | Objavljeno u Društvo

Mještani Beletinca i Krušljevca u općini Sveti Ilija odsad se mogu ponositi monografijom o svojim naseljima. Knjiga je djelo vrijednih članova Kulturno-umjetničkog društva Beletinec - Franje Kuharića, Ivana Kuharića, Roberta Puškadije i Milivoja Ptičeka. Od ideje do tiskanja knjige prošle su 2,5 godine, no folkloraši su prve materijale počeli skupljati još ranije.

monografija_beletinec_krušljevec.jpg

- Prikupljajući građu za potrebe KUD-a, uvidjeli smo da smo prikupili jako puno materijala te smo to željeli podijeliti sa svim mještanima. U početku smo namjeravali napraviti kratku monografiju, no građe je bilo toliko da smo na kraju dobili knjigu od 230 stranica - otkrio nam je predsjednik KUD-a Beletinec Franjo Kuharić kako su došli na ideju o pisanju knjige.

monografija-beletinec-krusljevec__4_.JPG

Informacije i fotografije su prikupljali od mještana, bilježili su njihove priče i sjećanja, a mnogo su vremena proveli i istražujući u arhivama te knjižnicama te starim novinskim zapisima. Rezultat je knjiga koja daje cjelovit prikaz ovih dvaju naselja - od geografskog položaja i podataka o stanovništvu do opisa prirodnih ljepota i crtica iz povijesti, te prikaza razvoja društvenog, kulturnog, vjerskog, sportskog i gospodarskog života sve do današnjih dana. Osobito su zanimljive fotografije iz obiteljskih riznica i priče starijih mještana koje govore o radu u rudniku Beletinec, ratnim vremenima, ali i svadbenim običajima.

Svoju želju da od zaborava spase povijest i kulturu svojih naselja, KUD-ovci su ostvarili s puno entuzijazma, volje i truda, a u nastanku monografije su im pomogli i prof. Franjo Martinez, Lovorka Štimac-Dedić, prof. Bernarda Conar-Hrastić, Nataša Fadiga, vlč. Ivica Horvat i Kristijan Skočibušić.

Tiskanje knjige omogućila je Općina Sveti Ilija, sponzori te članovi KUD-a koji su se odrekli dosta putovanja i nastupa kako bi ostvarili ovu hvalevrijednu inicijativu. Tiskana je u 800 primjeraka pa je tako svako kućanstvo Beletinca i Krušljevca na promociji knjige, održanoj 1. lipnja, dobilo svoj primjerak, no monografija će biti i vrijedan poklon u mnogim prilikama.

monografija-beletinec-krusljevec__3_.JPG

- U ovu monografiju utkana je ljubav prema povijesti i sadašnjosti Beletinca i Krušljevca sa željom da na nju budu ponosne sadašnje i buduće generacije - istaknuo je načelnik općine Sv. Ilija Marin Bosilj na svečanoj promociji monografije, koju su cjelovečernjim plesnim koncertom pod nazivom "Oj, mladosti, najmilije doba" uveličali i članovi Folklornog ansambla Studentskog kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba.

monografija-beletinec-krusljevec__5_.JPG

Ansambl je svojom pjesmom i plesom oduševio brojne mještane i njihove goste u školskoj sportskoj dvorani u Beletincu, a ovaj im je nastup ujedno bio svojevrsna "generalna proba" uoči velike proslave 70. obljetnice djelovanja.

monografija-beletinec-krusljevec__6_.JPG

monografija-beletinec-krusljevec__7_.JPG

monografija-beletinec-krusljevec__8_.JPG