Visočka dramska družina „Ozana“ na svojstven način obilježila Noć kazališta

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.12.2017. u 15:28h | Objavljeno u Društvo

Dramska družina „Ozana“ koja djeluje kao sekcija KUD-a „Braća Radić“ Visoko obilježila je na sebi svojstven način Noć kazališta te kraj uspješne dramsko-pedagoške i kalendarske godine.

Iako je „Ozana“ prvenstveno osnovna kao sekcija za mlade srednjoškolske dobi na inicijativu načelnika Općine Visoko, Dragutina Matekovića, s ciljem poticanja mladih na kvalitetno provođenje slobodnog vremena i razvoja vlastitih potencijala danas unutar „Ozane“ uspješno djeluje i skupina djece osnovnoškolske dobi.

- Iznimno me raduje činjenica da je sredina u kojoj „Ozana“ djeluje prepoznala njezin rad kao vrijedan i poseban te da su polaznici „Ozane“, ali i njihovi roditelji uvidjeli brojne mogućnosti koje pruža dramski odgoj u razvoju socijalnih vještina mladih. Igrama socijalizacije, dramskim igrama, scenskim pojedinačnim i skupnim improvizacijama razvija se mašta, spontanost, opuštenost, komunikativnost, koncentracija, samostalnost i odgovornost u radu te stjecanje i razvijanje društvene svijesti – istaknuo je Tibor Martan, dramasko-pedagoški voditelj „Ozane“ zahvaljujući svima koji ih podržavaju te Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Visoko u čijim prostorijama održavaju svoje probe.

Naime, ove godine „Ozana“ je ostvarila preko desetak nastupa među kojima je vrijedno istaknuti nastupe na Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, na III. Festivalu kršćanskog kazališta u Zagrebu, na Creskim kulturnim večerima na Cresu, na Smotri kazališnih amatera Varaždinske županije, na Festivalu pučkog teatra „Rega“ u Međimurju, na Kajkavijadi u Varaždinskim Toplicama, na Jurjevu u Odri…

- Prepoznatljivost Dramske družine „Ozana“ temelji se na njegovanju kajkavštine i scenskim prikazima brojnih narodnih običaja i tradicija te njegovanju duhovnosti kroz scenske prikaze biografija manje poznatih svetaca – dodao je voditelj Martan, inače dipl. etnolog i prof. pedagogije.

Uz razvoj socijalnih vještina „Ozana“ svojim polaznicima omogućava i razvoj likovnog te književnog stvaralaštva. Tekstove koje izvode na sceni uglavnom pišu sami polaznici, a svoje likovne sposobnosti polaznici „Ozane“ mogu pokazati na različitim likovnim radionicama koje organiziraju i provode udruge te odgojno-obrazovne ustanove.

Vrijedno je istaknuti da su polaznici „Ozane“ sudjelovali u božićnoj radionici izrade makete grada Betlehema u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca te na radionicama izrade tradicijskog nakita za bora u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ iz Madžareva.

Spomenutu Noć kazališta animirali su najmlađi polaznici „Ozane“. Oni su kostimirani u razne likove izvodili svoje male šaljive dramsko-scenske igre. Noć kazališta završena je prigodnim darivanjem, a mlade su glumce najviše oduševile majice s tiskanim logom Dramske družine.