VIDEO: Ove godine Aeropiknik u sklopu Špancirfesta od 25. do 27. kolovoza Foto: TZ Varaždin

VIDEO: Ove godine Aeropiknik u sklopu Špancirfesta od 25. do 27. kolovoza

TZ Vž | 15.8.2017. u 12:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Špancirfest je nemoguće zamisliti u bilo kojem drugom okruženju, osim povijesne jezgre Varaždina, čija pročelja, krovovi, tornjevi, ulice, trgovi i parkovi stvaraju nezamjenjivu kulisu desetodnevnom festivalu. Festival je u proteklih 18 godina rastao, širio se i u svoju ponudu uključivao svaki puta sve veću površinu da bi u svojem 19. izdanju zauzeo gotovo cjelokupnu pješačku zonu povijesne gradske jezgre Varaždina. Pritom, neke varaždinske ulice imaju vlastiti program posvećen umjetnosti i kreativnosti.

unnamed

Kreativnica u Uskoj ulici
Prošlogodišnja Kreativnica u Uskoj ulici, posvećena najboljem iz različitih područja hrvatskog dizajna, bila je jedno od najcool i najomiljenijih tajni Špancirfesta. I u ovogodišnjem izdanju festivala ta tajnovita uska ulica u samom srcu povijesne gradske jezgre Varaždina zasjat će u redizajniranom ruhu, a njezin program opet će je pretvoriti u omiljeni kutak svima koji vole umjetnost, kreativu i opuštenu, ugodnu atmosferu.

Kreativnica će predstaviti dvadesetak odabranih izlagača iz različitih grana dizajna (modni/industrijski/grafički dizajn) te mlade umjetnike i kreativce čiji proizvodi nastaju u malim serijama. Nastavit će se projekt "Ilustriraj luster” kojim će se "izložba u zraku" s prošlogodišnjih 13 rješenja proširiti novim dizajnima. Kreativnica će ugostiti i "36 Mountains Festival" - izložbu 12 grafika koje će se moći kupiti prva tri dana festivala na prodajno-izložbenom mjestu u samoj ulici, a tu je, naravno, i popularna chill zona uz glazbu, radionice s prezentacijama metoda rada i stvaranja, gerila tisak majici na ulici i još mnogo toga.

unnamed 1

Art-ulica - Školska
Školska ulica, jedna od najstarijih u Varaždinu, a ove godine po prvi puta uključena u Špancirfest pod imenom Varaždinska art-ulica, će u suradnji Špancirfesta s HDLU Varaždin ugostiti desetak umjetnika s područja Varaždinske županije i postati im atelje na otvorenom u kojem će posjetitelji imati priliku uključiti se u umjetničke radionice i okušati se u likovnom izražavanju, kiparstvu, keramici i drugim tehnikama umjetničkog stvaranja. Osim izložbi radova u Školskoj ulici bit će održane umjetničke akcije, art projekcije te zanimljiva druženja s autorima.

unnamed 5

Obrtnička ulica - Draškovićeva
Draškovićeva ulica postat će varaždinska Obrtnička ulica. Ovaj je projekt iznimno važan za Špancirfest jer se u bogatoj festivalskoj ponudi posebno želi istaknuti vrijednost, tradicija i umijeće varaždinskih obrtnika, koji su s festivalom od njegova prvog dana. Posvećujući im cijelu ulicu, koju je gotovo nemoguće zaobići na dolasku u varaždinsku povijesnu jezgru, Špancirfest želi naglasiti važnost obrtničke tradicije i tog primjenjeno-umjetničkog znanja, koje se sakuplja stoljećima, a može se izgubiti u jednoj generaciji. S obzirom da je Varaždin grad obrtnika, Špancirfest želi pomoći u sprečavanju gubitka tog važnog dijela gospodarskog života, ali i identiteta grada, a obrtnicima na najvećem hrvatskom festivalu omogućiti da sa svojim kupcima i mušterijama budu u izravnom, osobnom kontaktu.

unnamed 4

Vrhunski selfie s nebeskim pogledom na Špancirfest
Tisuće ljudi, bezbroj velikih i malih događanja, prekrasne, ukrašene i prepune ulice i trgovi Varaždina, zvukovi, mirisi i okusi čine Špancirfest jedinstvenim iskustvom. Ako uživate u Varaždinu hodajući ili plešući ulicama Špancirfesta, možete li zamisliti koliko su grad i njegov festival lijepi iz zraka?
Ovogodišnji Špancirfest omogućava upravo to - da svim užicima, veselju i zabavi koje ćete susresti i doživjeti na ulicama, iskusite i nezaboravni pogled na festivalski Varaždin iz zraka, u balonu na vrući zrak. Bez brige, balon će biti vezan za tlo i podići vas na visinu od 30-tak metara da bi sigurno i u miru mogli pofotkati taj vrhunski selfie ili lijepu panoramu Špancirfestom ukrašenog Varaždina.
Balon će polijetati s vanjske livade zapadnog bedema varaždinskog Staroga grada, uz ulicu Stanka Vraza drugog festivalskog vikenda (25. - 27. kolovoza) od 18,00 do 19,00 sati, a kako je njegov kapacitet ograničen za ovaj užitak će biti potrebno prijaviti se ONLINE OBRASCEM. Letovi su besplatni, a posebno blagonaklono će se gledati na roditelje s djecom.

 unnamed 3

Aeropiknik

Drugog festivalskog vikenda Špancirfesta, od 25. do 27. kolovoza, Aeroklub Varaždin će organizirati međunarodnu zrakoplovnu i turističku manifestaciju 27. Aeropiknik na kojem će, uz mnoge atrakcije, razgledavanje tridesetak okupljenih letjelica na stajanci varaždinske zračne luke te postavljanje simulatora letenja na Kapucinskom trgu, biti organizirani i informativni letovi za posjetitelje. Zainteresirani za let iznad Varaždina mogu prijave poslati na adresu elektronske pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ovogodišnji Aeropiknik započet će u petak 25. kolovoza, kada će na varaždinski aerodrom sletjeti prvi zrakoplovi sportske i generalne avijacije.

 

Video sadržaj