Večeras svečano otvorenje 48. Varaždinskih baroknih večeri

Igor Čolaković | 21.9.2018. u 08:43h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnje, 48. Varaždinske barokne večeri, koje će večeras u 20 sati svečano biti otvorene u varaždinskoj katedrali, u trinaest festivalskih dana, ljubiteljima barokne glazbe ponudit će niz vrhunskih koncerata najboljih glazbenika iz Japana, ali i prigodu za suradnju naših i japanskih glazbenika u promociji hrvatske glazbene baštine.

Uvertira u svečano otvorenje VBV bit će nastup bubnjara Kiyo Kito Taiko na Trgu kralja Tomislava u 19 sati.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić u intervjuu za Varaždinske vijesti napomenuo je kako je ovogodišnji program kreiran po načelu izvrsnosti, pa će 48. Varaždinske barokne večeri biti vrhunski glazbeni doživljaj i nova potvrda visokog renomea koji varaždinski festival uživa u svijetu barokne glazbe.

Inače, jedan od iznimnih događanja na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima bit će koncert u crkvi svetog Florijana, 1. listopada, na kojem će nastupiti poznata japanska violinistica Kimiko Nakazawa, koja će svirati na violini „Leonardo da Vinci“, najslavnijeg graditelja violina - Antonia Stradivarija, iz 1725. godine.

Na ovom iznimnom koncertu, na kojem će biti izvedena i djela Luke i Antuna Sorkočevića, bit će i g. Nakazawa, najveći kolekcionar Stradivarijevih violina na svijetu, poznat i kao vrsni restaurator ovih dragocjenih instrumenata, ali i kao osnivač Nipon fondacije.

- Našoj se glazbenoj publici rijetko pruža takva iznimna prigoda da čuju milozvuk Stradivarijevih violina, a zahvaljujući gospodinu Nakazawi, posebice naši učenici, dobit će priliku da nauče nešto novo o slavnom graditelju i njegovoj iznimnoj ostavštini - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Koncertom ansambla Naya iz Izraela, 28. rujna, u župnoj crkvi svetog Nikole, na Varaždinskim baroknim večerima bit će svečano obilježena i 70. godišnjica osnivanja izraelske države.

- Izrael je bio zemlja-partner našeg festivala prije točno deset godina, kada je Izrael obilježavao šezdesetu godišnjicu postojanja. Sada pak, zahvaljujući iznimnoj suradnji s Veleposlanstvom Izraela u Zagrebu, imamo priliku ugostiti ovaj vrhunski ansambl s kojim će nastupiti i najbolji izraelski kontratenor - Yaniv D’Or. Koncert će biti prigoda da zahvalimo na svesrdnoj podršci našem festivalu veleposlanici Izraela, Njenoj ekselenciji Zini Kalay Kleitman, koja će uskoro napustiti diplomatsku službu u Hrvatskoj, a s kojom me veže i prekrasan prijateljski odnos - naglasio je Davor Bobić.

U nizu sjajnih koncerata na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima svakako valja izdvojiti nastup ansambla - Bach Collegium Japan, u varaždinskoj katedrali, 2. listopada.

- Bach Collegium Japan je zasigurno svjetska glazbena atrakcija, a njihov nastup na našem festivalu bit će možda i najveći ovogodišnji koncert barokne glazbe u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj iznimni ansambl nastupa na najpoznatijim pozornicama širom svijeta, pa mi je izuzetno zadovoljstvo što ćemo ih ugostiti na Varaždinskim baroknim večerima. Taj će koncert sigurno ući u anale festivala - rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.