Varaždinsko književno društvo predstavljeno u Lisinskom

VV | 31.3.2017. u 09:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Pet kajkavskih županija: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka i Grad Zagreb, u nedjelju 19. ožujka na izložbeno-prodajnom sajmu predstavili su u prostorima i dvoranama Vatroslava Lisinskog u Zagrebu svoje turističke, gospodarske i kulturne posebnosti i zanimljivosti u sklopu projekta Radija Kaj – Kajkavci u Lisinskom.

U Maloj dvorani Lisinskog organiziran je poseban program pod nazivom Mali kajkavski književni razgovori u okviru kojeg je predstavljeno recentno kajkavsko književno stvaralaštvo koje njeguje dugu tradiciju književnih manifestacija koje na poseban način čuvaju i promiču kajkavsku riječ.

Davorin Žitnik-Žito predstavio je rad Varaždinskog književnog društva koje njeguje kajkavsku riječ kroz priredbe, kao što su recital poezije Senje i meteori, proglašenje najbolje knjige na kajkavskom jeziku kojoj se dodjeljuje nagrada Katarina Patačić,, jedinstveni u svijetu ekološko-poetski recital Ivanščica diše za cieli sviet koji se održava na vrhu Ivanščice i recital šaljivih pjesama, humora, epigrama, aforizama i basni, Srebrna cesta, nazvan po istoimenoj pjesmi Gustava Krkleca.

Na književnim susretima recitirana je i antologijska pjesma Davorina Žitnika-Žite, Snuboki.

S N U B O K I

Polag dvorca zdežđeč v ternje
šaku perli margerita
dežđ se napil ze četernje
pak za roku rožu pita!

A rojžica biser gledi
i čez soze odpoveda
moj je dečko Mesec bledi
kaj vre drugo cvetje gleda.

Zato dojdi v črni kmici
samo tebi bum dišala,
Mesec bu pri mačuhici,
tebi se bum zamuž dala!