FOTO Uz veliki vatromet svečano otvoren 20. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uz veliki vatromet svečano otvoren 20. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

| 23.9.2016. u 10:54h | Objavljeno u Društvo

U Lepoglavi je u četvrtak 22. rujna otvoren Međunarodni festival čipke koji će trajati sve do nedjelje, 25. rujna, kada će Lepoglava 20. puta za redom biti prijestolnica europskog čipkarstva, a tijekom četiri festivalska dana posjetitelji ovog uglednog festivala imat će prigodu vidjeti tridesetak izložbi čipki iz devet zemalja Europe.

Zemlja partner jubilarnoga festivala je Belgija, čiji je veleposlanik njegova ekselencija Philippe Benoit nazočio otvorenju, a u subotu, 24. rujna na čipkarskom festivalu predviđen je i Dan Belgije. Festival je proglasio otvorenim Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, izaslanik pokroviteljice Festivala - predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koji je tom prigodom rekao:

- Međunarodni festival čipke u Lepoglavi iz godine u godinu ima nove sadržaje i nove prijatelje. Zato je u dvadeset festivalskih godina prerastao u festival s međunarodnim ugledom koji na najbolji način reprezentira bogatu kulturnu tradiciju Lepoglave, ali i cijele Varaždinske županije. Neraskidivim nitima čipke Lepoglava je danas povezana s cijelim svijetom, stoga s pravom možemo biti ponosni na ovaj festival i vrijednosti koje promiče – naglasio je Predrag Štromar, a domaćin Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave tom je prigodom naglasio:

- Lepoglava je mali grad velikog srca koji kuca za čipku i čipkarstvo, taj iznimno vrijedan dio naše bogate tradicijske i kulturne baštine, zahvaljujući kojoj je naša Lepoglava finim nitima čipke povezana s cijelim svijetom. Tijekom dva festivalska desetljeća čipka nas je povezala s tridesetak gradova svijeta, a naš je festival od malog, lokalnog festivala prerastao u važno mjesto susreta raznih čipkarskih tradicija iz cijele Europe. Stoga možemo s pravom reći da je Lepoglava u ove festivalske dane – europska čipkarska prijestolnica – kazao je je gradonačelnik i ujedno podsjetio i na dugu i vrijednu kulturnu tradiciju lepoglavskog kraja, koja će biti dostojno predstavljena u budućem Centru za posjetitelje.

- Posebno želim zahvaliti Kraljevini Belgiji, ovogodišnjoj zemlji – partneru našeg festivala, zemlji s kojom nas povezuje duga i bogata čipkarska tradicija – naglasio je gradonačelnik Lepoglave te na podršci zahvalio i visokoj pokroviteljici festivala – predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, te pokroviteljima – Ministarstvu kulture, Ministarstvu turizma, Ministarstvu poljoprivrede, Varaždinskoj županiji te Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO. Na uzornoj organizaciji Festivala na svečanom je otvorenju organizatorima čestitao Pavao Parat, direktor Regionalnog centra sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke, koja je generalni pokrovitelj 20. međunarodnog festivala čipke.

Čestitku organizatorima uputio je na hrvatskom jeziku i veleposlanik Kraljevine Belgije:

- Iznimno smo počašćeni što u ovom prekrasnom gradu zajedno možemo slaviti čipku te predstaviti našu tradicionalnu čipku, ali i moderne čipkarske tehnike. Zadovoljstvo nam je da na ovom uglednom festivalu možemo predstaviti našu zemlju, njenu kulturu i gastronomiju. Kraljevina Belgija s Republikom Hrvatskom ostvaruje dobre bilateralne odnose, no naša povezanost seže daleko u povijest, upravo zahvaljujući čipki na batiće. Ona je važan dio kulturne tradicije naše zemlje, a ovaj je festival nova prigoda da produbimo naše odnose te da zajedno radimo na očuvanju i promociji čipke i čipkarstva, tog vrijednog dijela zajedničke europske baštine – poručio je veleposlanik Benoit izrazivši uvjerenje da će se iz te sjajne kulturne suradnja u budućnosti razviti i još bolja gospodarska suradnja između Kraljevine Belgije i Republike Hrvatske.

Značaj lepoglavske čipke kao i  bogate kulturne i obrazovno – znanstvene tradicije grada Lepoglave naglasio je i Adam Pintarić, izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske:

- Lepoglavska čipka i ostavština lepoglavskih pavlina zorno pokazuju pripadnost istom europskom kulturnom krugu. Zahvaljujući čipki i našem međunarodnom festivalu Lepoglava mijenja svoj imidž i svoj identitet uspješno gradi kao grad kulture – rekao je Pintarić.

Značaj međunarodnog festivala u Lepoglavi na svečanosti je posebno istaknuo i Ivo Bašić, izaslanik ministra turizma. U programu svečanog otvaranja 20. međunarodnog festivala čipke nastupile su sopranistica Sandra Bagarić i mezzosopranistica Blanka Tkalčić, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Ugledni gosti festivala, među kojima su bili i njena ekselencija Susan Cox veleposlanica Australije, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici, msgr. Josip Mrzljak, biskup Varaždinske biskupije , te predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave razgledali su izložbe ovogodišnjeg festivala te uživali u posebno atraktivnom programu – igri svjetla na pavlinskom samostanu u Lepoglavi te velikom vatrometu nad lepoglavskom crkvom i nekadašnjim pavlinskim samostanom, koji je i mjesto događanja odnosno za ovu izložbu dijelom pretvoren u izložbeni prostor za domaću i gostujuću belgijsku čipku.