Uspješan nastup KUD-a Vidovec na Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u Njemačkoj Foto: KUD Vidovec

Uspješan nastup KUD-a Vidovec na Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u Njemačkoj

Varaždinske vijesti | 24.10.2018. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

Članovi Kulturno umjetničkog društva Vidovec u subotu 20. listopada nastupili su na 6. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u njemačkom gradu Filderstadtu, u organizaciji Folklornog društva "Ruža" Filderstad.

Ukupno je sudjelovalo 17 društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Njemačke, a KUD Vidovec je u jakoj konkurenciji pred mnogobrojnom publikom i stručnim žirijem osvojio 2. mjesto za najbolje kulturno umjetničko društvo u kategoriji izvornog folklora grupa iz domovine. Starija folklorna sekcija KUD-a Vidovec pod vodstvom koreografa Tihomira Kukulića i voditelja tamburaške sekcije Jurice Žibeka predstavila se koreografijom "Sveti Juraj krijes nalaže na Jurjevo". Kroz pjesmu, ples i narodnu nošnju predstavljeni su Jurjevski običaji koji se godinama njeguju u vidovečkom kraju, a njeguje ih upravo KUD Vidovec koji je organizator manifestacije  "Jurjevski krijesovi" koja se svake godine održava na Jurjevo.

KUD Vidovec dobio je priznanje Hrvatske matice iseljenika, a za boravka u Njemačkoj vidovečki folkloraši posjetili su grad Stuttgart i uspješno prezentirali općinu Vidovec i Varaždinsku županiju.

- Zahvalni smo Folklornom društvu "Ruža" na lijepom prijemu u ugodnom i srdačnom okruženju. Cilj ovog susreta je okupljanje folkloraša hrvatske etno baštine, spajanje ljudi koji žele pridonijeti očuvanju hrvatskog blaga, kulture i jezika bez kojih niti jedan narod ne može opstati - istaknula je Ines Pavleković, tajnica KUD-a Vidovec.

kud_vidovec_filderstadt_njemacka_2.jpg

kud_vidovec_filderstadt_njemacka_3.jpg

kud_vidovec_filderstadt_njemacka_4.jpg

kud_vidovec_filderstadt_njemacka_5.jpg

kud_vidovec_filderstadt_njemacka_6.jpg