U Varaždinu na ljeto 1. Gllugl jazz festival

VV | 14.2.2018. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

Uz pomoć sredstava koja je odobrilo Ministarstvo kulture, Umjetnička organizacija Gllugl organizira 1. Gllugl jazz festival, koji će se održati od 1. do 3. lipnja 2018. godine u Varaždinu. U odabiru ansambala organizator se vodio idejom da većina izvođača bude iz Varaždina ili na neki način ima poveznice s našim gradom: rođenjem, školovanjem, suradnjom s varaždinskim glazbenicima… Repertoar svih sastava bit će sastavljen od domaćih sladatelja s naglaskom na autorske kompozicije. Intencija je varaždinskoj publici približiti ovaj žanr glazbe te ih upoznati, ne samo s umijećem izvođenja glazbe, već i kreativnošću i stvaralaštvom njenih sugrađana i domaćih autora uopće.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će: Jazz Nyul Project koji čine glazbenici iz Osijeka, Koprivnice, Samobora i Varaždina, BBS trio iz Zagreba u kojem svira poznati i u svijetu jazza iznimno cijenjeni kontrabasist Saša Borovec, inače rođeni Varaždinac, New Deal iz Zagreba s poznatom pjevačicom (i glumicom) Jasnom Bilušić u kojem je također kontrabasist Saša Borovec, The Qartet iz Varaždina te još dva varaždinska sastava, ujedno i domaćini festivala, Glluglovi glazbeni ansambli Trio Petra Eldana i Kajtebriga u kojem pjeva, varaždinskoj kazališnoj publici dobro znana glumica, Hana Hegedušić. U neslužbenom dijelu programa očekuje se nastup Big banda Glazbene škole u Varaždinu kako bi se najmlađim varaždinskim jazz glazbenicima pružila prilika da nastupaju zajedno sa svojim starijim i iskusnijim kolegama, profesorima i renomiranim muzičarima.

Želja organizatora je u budućnosti proširiti festival na još dvije izvođačke umjetnosti koje Gllugl njeguje uz glazbu: glumu i lutkarstvo (Gllugl je akronim upravo tih triju umjetničkih grana – glume, lutkarstva i glazbe). Pratećim sadržajima već ove će se godine najaviti takav, budući, Gllugl festival. Za održavanje festivala odabrana je mjesec lipanj kako bi se ova glazbena manifestacija mogla većim dijelom mogla odvijati u dvorištu Centra za mlade grada Varaždina.

Kao uvertira Gllugl jazz festivalu, Umjetnička organizacija Gllugl i ove će godine koncertom obilježiti 30. travnja, Međunarodni dan jazza.