U srijedu u Varaždinu predavanje o jednom od najvećih krivotvoritelja 20. st. Foto: Gradski muzej Varaždin

U srijedu u Varaždinu predavanje o jednom od najvećih krivotvoritelja 20. st.

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.9.2017. u 08:50h | Objavljeno u Društvo

Uz izložbu Ljepota lažnog sjaja, gdje su zaplijenjene krivotvorene umjetnine iz fundusa Muzeja policije, u sklopu Srijede u Muzeju, 20. rujna, u palači Herzer, od 19 sati, održava se predavanje pod nazivom "Han van Meegeren, o jednom od najvećih krivotvoritelja 20. stoljeća". Predavanje je pripremila dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Osim ovoga predavanja, u srijedu, 20. rujna, također u palači Herzer, s početkom u 11 sati, kao popratni programi navedene izložbe održavaju se još dva predavanja, "Sustavno praćenje i razlučivanje umjetničkih slika kroz vizualni i infracrveni spektar" kojem će predavačica biti prof dr. sc. Jana Žiljak Vujić dok će viša konzervatorica-restauratorica Dijana Nazor predstaviti "Rezultate istraživanja umjetničke slike starog majstora, modernih i suvremenih umjetnika".

Ulaz na sva tri predavanja je besplatan dok je suorganizator Muzej policije.

Naime, nekoliko tjedana nakon završetka Drugoga svjetskog rata započelo je suđenje Hanu van Meegerenu. Optužnica ga je teretila za suradnju s okupatorom; 1943. godine prodao je jednu Vermeerovu sliku njemačkome maršalu Hermannu Göringu. Iznošenje tako vrijedne umjetnine iz Nizozemske proglašeno je činom izdaje.

Na opće iznenađenje, van Meegeren se branio tvrdnjom da ono što je prodao Göringu nije autentično djelo staroga majstora, već krivotvorina koju je sam izradio. Priznao je autorstvo još nekoliko slika pripisanih starim majstorima. Neke od tih umjetnina nalazile su se u uglednim muzejima, a njihovu su autentičnost potvrdili eminentni povjesničari umjetnosti. Da bi se utvrdila istinitost van Meegerenovih tvrdnji, angažirana je skupina stručnjaka iz područja prirodnih znanosti. Predvodio ju je Paul Coremans, doktor kemijskih znanosti i ravnatelj Kraljevskog instituta za kulturnu baštinu u Bruxellesu. Korak po korak, Coremansovo je povjerenstvo razotkrilo van Meegerenovu tehniku krivotvorenja.

Kao i sama izložba, "Ljepota lažnog sjaja", i navedena predavanja, osim atraktivnih tema koje obrađuju, imaju i informativno-edukacijski karakter, kojim se želi ljubitelje i sakupljače umjetnina, institucije i širu javnost upozoriti na opasnosti crnog tržišta umjetninama, kao i upoznati ih sa suvremenim metodama otkrivanja krivotvorina.