U srijedu u HNK-u predstavljanje i razgovor o knjizi „Kazalište i pedagogija“ Vladimira Krušića

| 15.2.2019. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 20. veljače, u klubu Europa media u HNK-u Varaždin će se održati predstavljanje i tribina knjige "Kazalište i pedagogija". Autor Vladimir Krušić, dramski pedagog i voditelj Kazališnog studija mladih HNK Varaždin, u svojoj knjizi ispisuje, po prvi put, povijest moderne hrvatske dramske pedagogije kao specifičnog područja kulturne i pedagoške prakse.

Knjiga sadržava pregled ideja i aktivnosti dramskog i kazališnog odgojnog rada u Hrvatskoj od prvih prosvjetiteljskih ideja koncem 18. stoljeća, preko šilerovskih shvaćanja ilirskih preporoditelja o odgoju naroda pomoću kazališta, do stvaranja, u drugoj polovici 19. st., hrvatske pedagogije i školskog sustava kao samosvjesnog polja naprednih pedagoških koncepcija te do širenja, na prijelazu iz 19. i u prvoj polovici 20. st., kazališne kulture kao prostora prosvjetnog iskazivanja građanskih kulturnih i političkih nakana.

Među nositeljima dramskopedagoških ideja i koncepcija nalazimo istaknute ličnosti hrvatske kulturne, prosvjetne i političke povijesti, od kojih su neke porijeklom ili djelovanjem bile vezane uz područje i kulturne tradicije Sjeverne Hrvatske, primjerice – Tituš Brezovački, Juraj Dijanić, Mirko Bogović, Ivan Filipović, August Šenoa, Davorin Trstenjak, Aleksandar Freudenreich, Mato Lovrak i drugi.

Predstavljanje knjige ujedno je povod za širi razgovor o suvremenoj kazališnoj i dramskoj pedagoškoj praksi u Hrvatskoj. Pored autora, na tribini će sudjelovati Josip Pandurić, izdavač i urednik nakladne kuće Disput, akademik Boris Senker, teatrolog i voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Dubravko Torjanac, redatelj i prevodilac. Izabrane odlomke iz dokumentarne građe objavljene u knjizi čita glumica Hana Kunić. Voditelj tribine je književnik Ernest Fišer.

174369.jpg