U Lepoglavi 22. rujna počinje 20. festival čipke pod motom "Nitima čipke povezani"

| 15.9.2016. u 13:53h | Objavljeno u Društvo

Pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar–Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske u Lepoglavi će se od 22. do 25. rujna održati 20. međunarodni festival čipke.

Otvorenje Festivala, u četvrtak, 22. rujna u 19 sati na terasi restorana Ivančica svojim će raskošnim glasovima uveličati dvije renomirane hrvatske operne pjevačice, a ujedno i dva poznata lica lepoglavskog festivala, sopranistica Sandra Bagarić i mezzosopranistica Blanka Tkalčić. I ove se godine izložba se održava u nekoliko povijesnih prostora u širem centru Lepoglave, a veći dio u starom dijelom obnovljenom zdanju pavlinskoga samostana.

Partner 20. festivala je Kraljevina Belgija, odakle i potječe znanje lepoglavskih čipkarica. Ovogodišnji je Festival posvećen je prijateljstvu i zajedništvu čipkarskih udruga iz zemlje i inozemstva pa otuda i naslov festivala „Nitima čipke povezani“. Festivalski program čine različite izložbe, predavanja i radionice. Na Dvadesetom festivalu sudjeluju stručnjaci za proučavanje i promociju čipke, čipkarice i čipkari iz devet europskih zemalja: Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Slovačke.
Uz domaću lepoglavsku čipku, publika će moći vidjeti i sve hrvatske čipke i čipkarske tehnike, a u četiri festivalska dana moći će uživati i razgledima i upoznavanjima čipkarskih tehnika te sudjelovati u radionicama njihove izrade.

Lepoglava i Belgija povezane su tehnikom čipke poznatom pod nazivom duchees. Naime, najpoznatija lepoglavska i hrvatska dizajnerica čipaka, Danica Brössler, odabrala je upravo ovu vrstu belgijske čipke kao tehnološki i dizajnerski uzor u oblikovanju lepoglavskog čipkarstva tridesetih godina 20. stoljeća. Obzirom na Belgiju kao zemlju partnera na ovogodišnjem festivalu predstaviti će se dvije ugledne čipkarske institucije iz Belgije – Kant in Vlaandern i Lace school Artofil, a prikazat će razne povijesne čipkarske tehnike, primjenu čipaka na povijesnim kostimima, kao i suvremeno čipkarstvo.

Posebnosti i zanimljivosti Festivala bit će posebna demonstracija na kojoj Lace School Artofil, po prvi puta javno prikazuje tijek izrade čipke u flandrijskoj tehnici na velikom jastuku s više od 2.000 batića, na koje je namotano više od 10.000 metara pamučne niti i zabodeno 100.000 pribadača! Posebnu pozornost zasigurno će privući i Kant in Vlaandern, koji u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije za subotu, 24. rujna planira u okviru dana Kraljevine Belgije prirediti modno događanje autorskih radova, mlade i kreativne, belgijske modne dizajnerice Elise Kopec. Također, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije, počastit će festivalsku publiku i koncertom uglednog pijaniste Oliviera De Spiegeleira, te belgijskom čokoladom i pivom.

Na festivalu će biti riječi i o domaćoj baštini. Kustosi Etnografskog muzeja iz Zagreba - Mareta Kurtin i Matija Dronjić, pripremili su izložbu znakovitoga naziva "Etnografski muzej u Lepoglavi, Lepoglava u Etnografskom muzeju" koja prikazuje prožimanje materijalne i nematerijalne baštine lepoglavskog kraja. U okviru pak naslovne izložbe „Nitima čipke povezani“ publika će moći vidjeti najvažnije projekte u kojima su propitivane raznolike interpretacije i mogućnosti lepoglavske čipke, temeljene na baštini.ž

Lepoglavi je pripala i čast da značajnije sudjeluje u okviru ovogodišnjih Dana europske baštine UNESCO-a, koji se održavaju od 20. do 24. rujna pod naslovom "Baština i zajednice". Zbog svojega ugleda u očuvanju, istraživanju i prenošenju znanja, prezentaciji i zaštiti čipkarstva, dio službenog programa bit će 23. rujna godine održan u Lepoglavi, a program se odvija u suradnji i organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Lepoglave.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i Milenijska fotografija Šime Strikomana pod nazivom „Sunce“ te se pozivaju svi zainteresirani da u petak, 23. rujna dođu na snimanje. Čak 1.200 osoba će svojim tijelima ocrtati jednu od najpoznatijih lepoglavskih čipaka na prostoru sportskog centra.