U dvorištu na Korzu: Izložba književnosti (i ilustratora) za djecu i mlade sjeverozapada Hrvatske

Varaždinske vijesti | 5.7.2019. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Povodom manifestacije "Festival dvorišta", književni salon Korzo, uz dvorišne i prostorne dionike Centra Poje (Club 68, CD Shop, Copy Box), 6. i 7. srpnja organizira Izložbu književnosti (i ilustratora) za djecu i mlade sjeverozapada Hrvatske.

U svečanom manifestacijskom ambijentu, Centar Poje ugostit će ponajbolje spisatelje za djecu (kao i ilustratore) ovog dijela Hrvatske – i to u pravo vrijeme i s pravim razlogom jer nedavno je Hrvatska u istraživanju EU, pod nazivom EU Kids Online, rezultatima pokazala izrazito visok omjer neselektivnog i needukativnog korištenja informacijske i digitalne tehnologije kod djece i adolescenata (uz istovremeno značajan pad čitanosti knjiga), što za uzrok u djece prema istraživanjima dakako ima kognitivno površnije kreativne procese.

- Naravno, današnjoj djeci i mladima dan je nezamisliv bez gadgeta svih vrsta, ponekad se čini da su računala, tableti, mobiteli srasli s njihovim rukama. Baš zbog toga salon Korzo svojim programom za "Dan dvorišta" vraća djeci i mladima spoznaju da je čin čitanja posebno vrijedna aktivnost, štoviše, prije radost i užitak nego obaveza ili puka navika. Jer praćenje misli dobrih spisatelja utječe tijekom razvojnog perioda na maštu, empatiju, humane vrijednosti... Uostalom, svaka knjiga/slikovnica za djecu i mlade - dovitljivim, neobičnim, začudnim zbivanjima, okolnostima, likovima - riznica je pozitivnih i zahvalnih savjeta ili ideja. Kad, objasniti djeci i mladima počela Života i Svijeta - bajkom, basnom, slikovnicom... - čudesnim i magičnim zapletima uz plemeniti poučak u finalu, zahvalan je i instruktivan luksuz kojeg i dalje samo Knjiga pruža - poručuju organizatori.

Stoga pozivaju svu djecu i mlade, roditelje, djedove i bake da posjete varaždinsko Korzo, zaustave se i radoznalo upoznaju sa stvaralaštvom domaćih (sjeverozapadnih!) dječjih pisaca i ilustratora.

- Svi oni s punim pravom publikacijama i slikama i nadalje drže da je čitanje knjiga, njihovo listanje, pažljivo gledanje ilustracija – čarobno iskustvo, s papirom kao medijem koji kroz dodir i kontakt baštini nešto smirujuće i (za razliku od apstraktnih senzacija na hladnom monitoru ili ekranu) stvarno - ističu organizatori.

U programu s glazbom i domjenkom, posjetitelje autorski očekuju: Željko Funda, Petrana Sabolek, Jelena Kočet, Matilda Mance, Giorgio Surian, Marin Vučić, Mira Šincek, Ljerka Varga, Margareta Geci, Lila Herceg Nenadić, Sunčica Tavrić, Katarina Sabolek, Boris Lisjak, Dajana Karas, Vida Meić...

Manifestacija će se održati u subotu i nedjelju, 6. i 7. srpnja, na Trgu kralja Tomislava 4 (Centar Poje), od 10 do 14 sati te od 17 do 21 sat.

Označeno u