Svi u palaču Herzer: atraktivna izložba o ljepotama rukotvorina japanske regije stradale u potresu

Igor Čolaković, Julijana Marčec | 23.7.2019. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

U palači Hezer na Franjevačkom trgu u srijedu, 17. srpnja, otvorena je atraktivna izložba na kojoj su predstavljeni neobično lijepi predmeti japanske tradicijske kulture, koji svjedoče o visokoj estetskoj i izvedbenoj kvaliteti rukotvorina japanske regije - Tohoku, koja je teško stradala u razornom potresu u ožujku 2011. godine.

- Ovom izložbom nastojimo podsjetiti na veliki potres i tsunami koji je pogodio regiju Tohoku te oživjeti sjećanje na izuzetnost, posebnost i autohtonost umjetničkog, kulturnog i zanatskog naslijeđa Japana, a posebno Tohokua, koje se odlikuje visokom funkcionalnošću, ali i iznimnom ljepotom, a koja crpi snagu, mudrost i izričaj potaknut suživotom s prirodom - naglasio je na otvorenju ove izuzetne izložbe Kazumasa Miyazaki, zamjenik veleposlanice Japana u Republici Hrvatskoj.

Zadivljujuća finoća izrade

Izlošci, uglavnom raznovrsni uporabni predmeti od keramike, drva, tekstila, lijevanog željeza i bambusa, zadivljuju finoćom izrade i profinjenom estetikom, bilo da je riječ tek o pletenim košarama i kutijama, ili pak o prirodno bojanoj svili, izvornim vezovima, vrhunskim umjetničkim predmetima od keramike, lijevanim čajnicima ili oslikanim zmajevima, kimonima i ceremonijalnim lutkama.

Na izložbi su predstavljeni i radovi slikara i drvoresca Shikoa Munakate, umjetnika tekstila Keisuke Serizawe, te lončara Sjojia Hamade i Kanjiroa Kawaija.

Izvrsna suradnja s Veleposlanstvom Japana

- Izložba je svojevrstan nastavak suradnje iz 2017. godine, kada je u istom prostoru održana izložba Lutke Japana, koja je rezultirala i jednom privatnom donacijom Hina lutaka iz Tokija za fundus našega muzeja - istaknula je Elizabeta Igrec, viša kustosica Gradskog muzeja Varaždin, dok je Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika na otvorenju izložbe zahvalila Veleposlanstvu Japana na izvrsnoj i sadržajnoj suradnji s Gradom Varaždinom, zahvaljujući kojoj je ostvaren i ovaj iznimni projekt međunarodne kulturne suradnje.

Ovu izložbu, koja sjajno prezentira japanski osjećaj za estetiku i majstorstvo rukotvorine, organizirali su Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Gradski muzej Varaždin, u suradnji s institucijom Japan Foundation.

Izložba japanskih rukotvorina iz regije Tohoku ostat će postavljena do 28. kolovoza, a razgled je besplatan. 

jap_3-3.jpg

Označeno u