Svečano otkrivanje Spomenika "Kaj" autora Željka Prsteca ove subote

V.V. | 29.9.2016. u 15:02h | Objavljeno u Društvo

2. mjesni odbor Varaždin, poziva sve građane na svečano otkrivanje Spomenika "Kaj" autora Željka Prsteca ove subote, 1. listopada 2016. u 10 sati ispred prostorija 2. mjesnog odbora Varaždin, Kolodvorska 1-3. Spomenik se podiže u čast kajkavskog koji je uvršten u svjetsku obitelj standardnih književnih jezika.

U prigodnoj ceremoniji bit će održan mali književni i glazbeni program.

O spomeniku i inicijativi Kolodvorska kajkavska Spomenik je podignut kao trajna uspomena na 2015. godinu kada je kajkavski postao međunarodno priznati standardni književni jezik i kada je dobio svoj internacionalni jezični kod kjv. Prstecova instalacija moderne skulpture na stari stup davno srušene ograde smjelo integrira tradiciju u suvremenost na isti način s kojim kajkavski jezik živi i preživljava sve izazove moderniteta. Ovo je prvi spomenik kajkavskom jeziku i zasigurno će postati mjestom hodočašća mnogih kajkavaca i ljubitelja umjetnosti. Spomenik KAJ tek je jedna instalacija u projektu Kajkavska Kolodvorska koji provode varaždinske udruge i umjetnici u suradnji s 2. mjesnim odborom.

Kolodvorska ulica nekada bila najvažnija i najljepša gradska ulica, a danas je prilično zapuštena i zanemarena ulica kojoj sami građani žele vratiti živost i ljepotu. Kolodvorska je žila kucavica grada. Kroz nju je u Varaždin ulazilo materijalno i kulturno blago i mi želimo oživjeti taj protok i podsjetiti sve na značaj i ljepotu kajkavskog izričaja a ujedno i revalorizirati arhitektonsku, hortikulturalnu i estetsku vrijednost ulice u skladu s njenom povijesnom ostavštinom. Na nekoliko ograda postavljene su ploče s kajkavskim haiku stihovima varaždinskih pjesnika. Otvoren je i kajkavski portal u staklenom izlogu ispred dvora Ratimir. Obojeni su i neki kontejneri i koševi za smeće na koje su zalijepljene naljepnice s kratkim stihovima iz Krležinih balada.

Projekt je realiziran dragovoljnim prilozima i angažmanom samih građana. Ovaj projekt dokaz je da se građani mogu i znaju sami organizirati i da vlastitim neposrednim angažmanom možemo poboljšati kvalitetu života. Upravo zbog takvog angažmana građana naš je odbor jedan od najaktivniji u gradu, a naši su prostori u Kolodvorskoj otvoreni za sve.