Srijeda u Muzeju: Predavanje Višnje Burek o varaždinskom gradskom plemstvu u 17. stoljeću Foto: Gradski muzej Varaždin

Srijeda u Muzeju: Predavanje Višnje Burek o varaždinskom gradskom plemstvu u 17. stoljeću

J.Š./Varaždinske vijesti | 25.9.2017. u 08:15h | Objavljeno u Društvo

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 27. rujna, posvećena je temi o varaždinskom gradskom plemstvu u 17. stoljeću, o čemu će govoriti povjesničarka Višnja Burek. Predavanje se održava u palači Herzer od 19 sati, a ulaz je besplatan.

Povijest Varaždina u 17. stoljeću manje je istražena od one u 16. ili 18. stoljeću, iako se u tom razdoblju javljaju zanimljivi društveni i ekonomski procesi. Jedan od njih je pojava gradskog plemstva koje, zahvaljujući plemićkom statusu i ekonomskoj moći, postupno preuzima gradsku upravu i uspostavlja oligarhijsku vlast.

Predavanje prati proces društvenog raslojavanja u gradu te nastanak i uspon gradskog plemstva tijekom 17. stoljeća. Na temelju sačuvanih gradskih knjiga predavačica V. Burek procjenjuje njihov udio u gradskoj populaciji, analizira društvene i ekonomske značajke pojedinih utjecajnih gradskih obitelji te faktore moći i etape preuzimanja gradske uprave do donošenja Statuta grada Varaždina 1699. godine, kojim je oligarhijska vlast u gradu konačno kodificirana.

Manjini je na taj način otvoren put, kojim su prava, koje je uživala tota commutas, pretvorili u svoja staleška i osobna prava i tako dobili mogućnost reguliranja ne samo gospodarskih, već i društvenih i političkih tokova cijele zajednice.

Suorganizator programa Gradskom muzeju Varaždin je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Označeno u