U sklopu Srijede u Muzeju izložba Modnim tragovima Varaždina krojačice Katice Seglin Foto: Gradski muzej Varaždin

U sklopu Srijede u Muzeju izložba Modnim tragovima Varaždina krojačice Katice Seglin

Varaždinske vijesti | 21.3.2017. u 10:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Modnim tragovima Varaždina naslov je izložbe odjevnih kreacija varaždinske krojačice Katice Seglin, koja se u sklopu "Srijede u Muzeju" otvara 22. ožujka u 19 sati u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10).

Na izložbi je predstavljen izbor od četrnaest modnih kreacija, nastalih u razdoblju od 1955. godine pa do '90-ih godina koje, prema riječima autorice stručne koncepcije doc. dr. sc. Katarine Nine Simončič, daju uvid kako u opus odnosno osobni arhiv krojačice, tako i u odjevni predmet kao memorijski zapis i pokazatelj društveno-kulturnog života.

Katica Seglin istaknula se po neizmjernoj ljubavi spram modnog obrta, poznavanju tehnika izrade odjevnih predmeta od kože i tkanine, kao i tehnika kukičanja, pletenja i vezenja. Njezinih četrnaest predstavljenih modela stilski odgovara tzv. periferijskom izrazu s obzirom na to da je Varaždin, kao i, primjerice, Zagreb, smješten na periferiji “modnih” središta Pariza, Londona i Milana. Stoljetna kultura odijevanja naših prostora inspirirala se većim modnim centrima, no pod utjecajem tradicijske kulture te onodobnog društveno–političkog uređenja koji propagira jednostavnost i funkcionalnost, oblikovao se je autohtoni odjevni kod, a u slučaju Katice Seglin, i njezin jedinstven stil.

Budući da izložba tematizira pregled modnog izraza kroz razdoblje od 1950-ih do 1990-ih godina, najkvalitetniji svjedok modnih impulsa grada Varaždina je tadašnja ulična fotografija, jer su stilovi uhvaćeni u prolazu pokazatelji “stvarne” (nosive) mode koju promoviraju onodobni modni žurnali, a svojim umijećem u život prenose vješte ruke krojačica.

Izložba je postavljena za razgled do 23. travnja, a Gradski muzej Varaždin priređuje ju u okviru Mjeseca varaždinskog šnajderaja, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održava od 22. ožujka do 23. travnja ove godine. U oblikovanju likovnog postava izložbe, uz doc. dr. sc. Ninu Simončič, sudjelovale su i viša restauratorica u GMV-u Melita Krnoul i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Autorica stručne izložbene koncepcije doc. dr. sc. Katarina Nina Simončič na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu predaje kolegije Povijest tekstila i odjeće, Moda 20. stoljeća i Suvremena moda. Godine 2010. doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti, s temom Kultura odijevanja u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, o čemu je 2012. godine objavila i knjigu. Autorica je nekoliko publikacija vezanih uz istraživanje kulture odijevanja, a s tim temama sudjelovala je i na znanstvenim konferencijama posvećenima modi u Firenci, Bukureštu, Oxfordu, Dubrovniku, Ljubljani, Milanu, Bihaću, Sydneyju i Valenciji. U posljednjem radu bavi se propitkivanjem hrvatskog odjevnog koda na grafikama iz druge polovice 16. stoljeća.