RAZGOVOR Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri o dosezima ovogodišnjeg festivala

Igor Čolaković | 17.9.2018. u 17:32h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnje, 48. Varaždinske barokne večeri,u trinaest festivalskih dana, ljubiteljima barokne glazbe ponudit će niz vrhunskih koncerata najboljih glazbenika iz Japana, ali i prigodu za suradnju naših i japanskih glazbenika u promociji hrvatske glazbene baštine. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić napominje kako je ovogodišnji program kreiran po načelu izvrsnosti, pa će 48. Varaždinske barokne večeri biti vrhunski glazbeni doživljaj i nova potvrda visokog renomea koji varaždinski festival uživa u svijetu barokne glazbe.

- Velika je čast i privilegija ugostiti vrhunske japanske glazbenike, od kojih većina prvi puta posjećuje našu zemlju. Moja je želja bila da još 2010. godine upravo Japan bude zemlja - partner našeg festivala, no tek smo ove godine uspjeli realizirati tu zamisao, prije svega zahvaljujući Njegovoj ekselenciji Keiju Takiguchiju, veleposlaniku Japana u Hrvatskoj i Njegovoj ekselenciji Draženu Hrastiću, hrvatskom veleposlaniku u Japanu. Oni su pokazali veliku srčanost i htjenje da na Varaždinskim baroknim večerima nastupe najbolji japanski glazbenici. Hrvatska javnost je nerijetko u velikoj zabludi, jer smatra kako Japan nema veze s baroknom glazbom. Japan naravno, nema barok u klasičnom smislu, no zato ima sjajne glazbenike koji su životno opredjeljenje pronašli u autentičnom izvođenju barokne glazbe. Tako ćemo ove godine u Varaždinu imati prigodu slušati iznimne glazbenike iz Japana, ali i japanske glazbenike koji širom svijeta sviraju s najboljim ansamblima - naglasio je maestro Davor Bobić.

- Već na svečanom otvaranju Festivala u varaždinskoj katedrali nastupit će solisti Orchestra Libera Classica, pod vodstvom slavnog violončelista Hidemija Suzukija, specijalista za ranu glazbu. Na Festivalu će 26. rujna, nastupiti i najbolji japanski lutnjist Toyohiko Satoh, pionir lutnje u Japanu i glazbeni pedagoj koji je odgojio cijelu generaciju vrsnih lutnjista, među kojima je i Shizuko Noiri, koja će nastupiti 29. rujna, na Koncertu uz baroknu kavu, u dvoru Trakošćan. Svakako valja spomenuti i Mayumi Hirasaki, najbolju japansku violončelisticu specijaliziranu za baroknu glazbu, koja će svirati 27. rujna, u Uršulinskoj crkvi, zatim sjajne violinistice kakve su Setsuko Sugita i Latica Honda Rosenberg, ali i cijelu plejadu najizvrsnijih glazbenika specijaliziranih upravo za izvođenje barokne glazbe.

Kakav će program ovogodišnje Varaždinske barokne večeri ponuditi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti