Program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri predstavljen u Beču Foto: VBV

Program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri predstavljen u Beču

Varaždinske vijesti | 4.9.2018. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

Gotovo da je već postala tradicija da se program Varaždinskih baroknih večeri samo nekoliko tjedana pred početak novog izdanja najdugovječnijeg festivala barokne glazbe u Hrvatskoj predstavlja i austrijskoj publici.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u glavnom austrijskom gradu Beču okupilo se sinoć više od stotinu uzvanika kojima je predstavljen program ovogodišnjeg Festivala kada je zemlja partner Japan. Kei Iwabuchi, drugi tajnik u Japanskom veleposlanstvu u Austriji, istaknuo je kako je ovogodišnje partnerstvo VBV-a s Japanom u znaku proslave 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, ali istovremeno i uvertira u proslavu 150 godina diplomatskih odnosa između Austrije i Japana, koji će se proslaviti iduće godine.

- I mi u Austriji ponosni smo na Festival koji uskoro započinje u Varaždinu i vjerujem da će publika uistinu uživati u programima koji su pripremljeni i gostovanju japanskih glazbenika u Hrvatskoj - istaknuo je Iwabuchi.

Što sve posjetitelje Varaždinskih baroknih večeri očekuje od 21. rujna do 3. listopada u Varaždinu brojnim je okupljenima u Veleposlanstvu RH predstavio Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a.

- Potrudili smo se pripremiti raskošan program koji neće samo donijeti koncerte, već i čitav niz zanimljivih događanja objedinjenih pod nazivom Total Baroque. Varaždin će i ove godine biti domaćin turistima, ljubiteljima kulture i glazbe, koji upravo na pragu jeseni stižu u nekadašnji hrvatski glavni grad i kroz dva tjedna uživaju u raznovrsnim sadržajima. Veseli nas što iz godine u godinu bilježimo sve veći broj dolazaka inozemnih turista, posebice iz Austrije - naglasio je Rojnik, dok je program koji donosi autentično izvođenje barokne glazbe predstavila predsjednica Festivalskog žirija dr. sc. Zdenka Weber.

- Uvijek nam je drago predstavljati program Varaždinskih baroknih večeri austrijskoj publici, jer Beč je uistinu pravi grad kulture već stoljećima. Predstavljanja Festivala u inozemstvu itekako su važna, jer itekako doprinose međunarodnom ugledu Varaždinskih baroknih večeri i pozicioniranju festivala na europskoj kulturnoj karti - dodao je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Predstavljanje VBV-a u Beču svojim je nastupom uveličala i Maddalena Del Gobbo na viola da gambi, talijanska glazbenica s bečkom adresom, koja je svoj glazbeni put posvetila izvođenju i proučavanju barokne glazbe. Na predstavljanju su bili i veleposlanica RH u Beču Vesna Cvjetković, te Domagoj Marić, drugi tajnik Veleposlanstva, zadužen za kulturu, kao i ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić.