Preminuo Stanko Lazar

Minule subote, 30. siječnja, mnogobrojni su prijatelji i sugrađani na varaždinskom Gradskom groblju ispratili na posljednji počinak gospodina Stanka Lazara, rođenog Varaždinca, ali i jednog od onih uzornih građana ovoga povijesnoga Grada koji je svojim časnim životom i domoljubnim javnim djelovanjem dao i velik osobni doprinos hrvatskom identitetu i kulturnom životu našega Varaždina.

Stanko Lazar rođen je 24. rujna 1933. godine u poznatoj varaždinskoj katoličkoj obitelji kao sedmo od devetero djece. Majka Dragica i otac Vladoj prenijeli su na njega istinske vrijednosti poštivanja obitelji kao temelja društva i usadili ljubav kojom je kao brat, suprug, roditelj i djed zračio cijeli svoj život. A njegov je život vrlo tegobno obilježio Drugi svjetski rat, nakon kojeg je, još kao dijete, ostao bez dva brata i oca Vladoja, koji je stradao mučkom smrću u Bleiburgu. No, vjera u Boga i ljubav ostale su iste i pratile su Stanka kroz cijeli život, unatoč tragedijama koje su zadesile obitelj Lazar.

Iza naizgled jednostavnog bankovnog činovnika, a kasnije službenika Hrvatskih željeznica zapravo se krio samozatajan, ali veliki kulturni djelatnik grada Varaždina. Njegov doprinos razvoju kulturnog života Varaždina u drugoj polovici 20. stoljeća, pa sve do prerane smrti, ostat će trajno utkan u kulturnu povjesnicu našega Grada. Naime, Stanko Lazar je bio ne samo jedan od obnovitelja rada Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu (1990.), nego i dva desetljeća blagajnik i uzoran član ove najstarije kulturne ustanove hrvatskoga naroda, te podupiratelj Varaždinskoga književnog društva. Jedan je od osnivača Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice i Hrvatsko-njemačkog društva prijateljstva u Varaždinu. Također je bio jedan od inicijatora za osnivanje Odjela za orgulje Glazbene škole u Varaždinu, gdje je djelovao i kao višegodišnji član Školskog odbora. Bio je suradnik i donator Gradskog muzeja u Varaždinu, čiji je utemeljitelj bio njegov bliski rođak prof. Krešimir Filić. Osim toga, bio je podupiratelj osnivanja Varaždinskoga komornog orkestra, kao i aktivni sudionik u programima Ljetne glazbe glazbene škole "Aestas Musica".

Stankova bogata zborska djelatnost u rodnome gradu svojevrsna je povijesna činjenica i iznimna u svojem trajanju i ljubavi prema glazbi. U drugoj polovici 50-ih godina pjevao je u operetnom zboru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, na što je bio izuzetno ponosan. Njegov bas bio je dio gotovo svih zborskih ansambala koji su djelovali ili još djeluju u našem gradu, i to od pjevačkog zbora "Vatroslav Jagić", preko zborova Obrtničkoga glazbenog društva i Župe sv. Josipa do zbora "Chorus Angelicus". A bio je Stanko i jedan od osnivača varaždinskoga Katedralnog zbora "Chorus Liturgicus".

Pored glazbe, bio je i ustrajni ljubitelj književnosti, posebice poezije, također i pasionirani filatelist i numizmatičar.

Međutim, Stanko Lazar je iznad svega volio svoju obitelj. S odanom suprugom Brankom bio je u braku punih 50 godina. U tome je skladnome braku rođeno njihovo šestero djece - Jurica, Krešimir, Tomislav, Martina, Ivana i Zvonimir. Njima je otac Stanko uvijek bio bezuvjetna podrška, o njima se s ponosom cijeli život brinuo, prenoseći im istinske ljudske vrijednosti, utkane još od strane njegovih roditelja. Upravo kroz svoju djecu Stanko Lazar će zasigurno i dalje djelovati i zračiti, još dugo nakon svoga posljednjeg ispraćaja, a njegova će ljubav i vjera svijetliti i u očima njegove unučadi...

Prerani odlazak u vječnost Stanka Lazara svakako je bolni gubitak za njegovu brojnu obitelj, ali i gubitak za kulturni život grada Varaždina, kojemu je svojim uzornim građanskim životom, svojim talentima i samozatajnim a svestranim kulturnim djelovanjem dao velik osobni doprinos. Njegovo ime stoga će biti svjetlim slovima upisano u kulturnu povjesnicu ovoga Grada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.