Premijer Plenković obećao Gradu Varaždinu pomoć Vlade u obnovi varaždinske sinagoge

| 21.2.2019. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Prema riječima gradonačelnika Ivana Čehoka, na jučerašnjem sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, između ostaloga, razgovarali su i o obnovi varaždinske sinagoge, za što je premijer pokazao veliki interes.

- Ukoliko se obnova može staviti u okvire od četiri do pet milijuna kuna premijer je rekao da će u tom slučaju i Vlada pomoći u tom projektu. Dosad sam o tome razgovarao s četiri premijera i nitko dosad nije pokazao neki interes. Premijer smatra da nije dobro da u svijet ide slika o nama kao zemlji koja ne obnavlja takve objekte - rekao je Čehok na današnjem kolegiju gradonačelnika.

Obnova varaždinske sinagoge traje već desetljećima i dosad su obnovljena bočna pročelja te je raščiščena unutrašnjost zdanja. Svojedobno je napravljen projekt obnove i prenamjene sinagoge u Galerijski centar koji zbog svojih preambicioznih i prevelikih troškova nikad nije realiziran. Tako da je prošle godine u Gradu napravljen novi "realniji" projekt u tri faze, od kojih je prva faza (obnova uličnog pročelja) prijavljena na natječaj Ministarstva kulture te se čekaju rezultati natječaja, da se krene u realizaciju obnove pročelja.