Predstava "Zemlja kiše" iz Litve gostuje u varaždinskom HNK-u

VV | 15.4.2018. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

Ured veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu pozivaju na predstavu „Lietaus žemė“ (Zemlja kiše) Kazališne skupine „Atviras ratas“ (Otvoreno kolo) iz Grada Vilniusa (Litva). Predstava će se održati u subotu 21. travnja u 18.30 na Sceni Zvonimira Rogoza, Augusta Cesarca 1, Varaždin. Ulaz je slobodan. Predstava je titlovana na hrvatski jezik. Predstava „Zemlja kiše“ su biograske improvizacije koje se temelje na životnim pričama ljudi koji ispričavaju ih sjedeći u krugu. Te osobe povezuju životne priče iz međuratnog i poslijeratnog doba, a članovi kazališne skupine „Otvoreno kolo“ (Atviras ratas) prenose ih prema stvaralačkim načelima kazališne skupine.

Predstava nema namjeru točno i dokumentarno prikazati biografije osoba koje su živjele u tom razdoblju, već glumci traže načine kako doprijeti do tih osoba kako bi one progovorile u ovom trenutku i na ovome mjestu. Kazališnim jezikom. Preko sebe o drugima. O prošlosti u kontekstu današnjice te s pogledom na budućnost.

U predstavi se prikazuju život u Litvi između dva svjetska rata i životne priče nekoliko obitelji. Vidimo djetinjstvo na selu, šaljive ispade s prijateljima, prvu ljubav na zabavama, zrelost uoči oluja Drugog svjetskog rata, tragične sudbine u borbama i deportacijama. Iako je svaki Litavac čitao o kulturi i svakodnevici toga razdoblja u školskim udžbenicima, kazališna skupina „Otvoreno kolo “ (Atviras ratas) potiče nas da u razdoblje između dva svjetska rata i u ono što se dogodilo nakon toga pogledamo drugim očima. Ne kao na popis datuma i činjenica, već na životne priče stvarnih osoba čiji osjećaji i snovi nisu se puno razlikovali od naših. (Eimantė Liubertaitė / Teatrai.lt)

Redatelj i autor ideje: Aidas Giniotis

Glumci – stvaratelji: Giedrius Kiela, Jurgis Marčėnas, Ieva Stundžytė, Justina Smieliauskaitė / Vesta Šumilovaitė, Jonas Šarkus, Justas Tertelis, Benita Vasauskaitė, Judita Urnikytė.

Autor scenskog prizora: Aidas Giniotis

Scenografkinja i kostimografkinja: Ramunė Skrebūnaitė