Predstava “Lolita” Teatra Madlenianum gostuje na sceni Zvonimira Rogoza

VV | 1.1.2018. u 17:59h | Objavljeno u Društvo

Na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz gostovat će Teatar Madlenianum iz Zemuna 12. siječnja s predstavom “Lolita”, nastalom prema romanu rusko-američkog književnika Vladimira Nabokova. Zbog smanjenog broja sjedala i velikog interesa, HNK Varaždin poziva publiku da svoje ulaznice rezervira na vrijeme.

O predstavi:

Magija koja iza riječi LOLITA stoji, a koja podrazumijeva mješavinu čednosti i erotičnosti, ne jenjava još od nastanka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova, objavljenog 1955. godine. Roman tog velikog rusko-američkog pisca smatra se jednom od najkontreverznijih knjiga dvadesetog stoljeća. Roman je uz česta puritanska mišljenja osporavan, ali vrhunski književni kritičari, usprkos kontroverznosti teme, nikad nisu osporili visoko literarno dostignuće Nabokovljeve „Lolite“.

U cijelom svijetu su kroz film, kroz dramu i kroz balet postojale brojne izvedbe ove priče o tridesetosmogodišnjem profesoru književnosti Humbertu Humbertu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju Dolores Haze čiji je nadimak Lolita (nimfica). Lolita je kćerka Humnbertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu. On svoju zaljubljenost u nju racionalno definira kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dječačkih dana, Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Charlotte pogine, s obzirom da ju je Humbert oženio, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na svojevrstan road trip po Americi.

Talentirana ekipa mladih kazališnih umjetnika pripremila je svoj pogled na ovu ljubavnu priču koja još više dobija na inrigantnosti u sadašnjem trenutku u kojem se pitanja ljudskih prava iznova propituju. Rediteljica predstave Jovana Tomić u ovim novim vremenima gdje se i granice ulaska u pubertet mijenjaju, kao i načini komunikacije među generacijama, nalazi nove pristupe i nova tumačenja Nobokovljeve kontroverzne ljubavne priče. Prvi suradnici Jovane Tomić su dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimograf Darinka Mihajlović i koreograf Maja Kalafatić. Glumačku ekipu u ulozi Humberta predvodi Bojan Žirović, a u naslovnoj ulozi publika će gledati mladu Anu Mandić. Ostale uloge dodijeljene su Irmi Milović i Peđi Marjanoviću.

Projekt „Lolita“ izabran je na Natječaju „Madlenianuma“ koji je bio namijenjen mladim kazališnim stvaraocima, a podržalo ga je i Ministarstvo kulture Republike Srbije kao jednu od značajnih predstava mladih autora u 2015. godini. „Madlenianum“ je kazalište koje je spremno za provokaciju koju su mladi autori ponudili svojom idejom da realiziraju Nabokovljevo djelo na sceni, a sigurni smo da je i kazališna publika spremna za taj događaj!