Predavanje Spomenke Težak o starom novcu nađenom na varaždinskom području Foto: GMV

Predavanje Spomenke Težak o starom novcu nađenom na varaždinskom području

VV | 26.3.2017. u 15:36h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 29. ožujka, u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom Numizmatička topografija varaždinskog područja, koje je pripremila Spomenka Težak, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin.

O bogatom i raznovrsnom načinu života ljudi tijekom prošlosti na varaždinskom području govore i stari novci. Oni su bili predmet sabiranja u prvim ovdašnjim privatnim zbirkama, gdje je u Trakošćanu Nikola Drašković još 1630. godine u obiteljski kalendar za tu godinu zapisao nabavu 204 komada različitog starog novca. Numizmatičke zbirke nastajale su i kod drugih stanovnika ovog područja, ali i u muzejskim institucijama.

Na prostoru Varaždinske županije, bilo da je riječ o skupnim ili pak pojedinačnim nalazima, pronađeni novci govore nam o ljudima i njihovim trgovačkim navikama te predmetima plaćanja koji su se koristili od 1. stoljeća prije Krista pa do suvremenog doba. Dio numizmatičkih nalaza čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, poput barbarskih tetradrahmi iz Križovljana (Vinica) i Banjščine ili pak novca iz 17. stoljeća pronađenog 1913. godine u varaždinskom Franjevačkom samostanu. U Gradskom muzeju Varaždin pohranjeni su skupni nalazi iz 3. i 4. stoljeća iz Vindije, Zbelave, Petrijanca i Humščaka te niz pojedinačnih nalaza s različitih lokaliteta na našem prostoru, dok se skupni nalaz novca i nakita iz Petrijanca, pronađen 1805. godine, danas djelomično nalazi u muzejskim ustanovama u Beču i Budimpešti.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.