Pogledajte izložbu o ljepotama Krke i leptirima u "Herzerici" Foto: Krešimir Đurić

Pogledajte izložbu o ljepotama Krke i leptirima u "Herzerici"

Varaždinske vijesti | 13.1.2017. u 12:50h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 18. siječnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), otvaraju se dvije prirodoslovne izložbe: Podzemna fauna NP „Krka“, organizatora Javne ustanove Nacionalni park „Krka“, i Priča o leptirima, kojom se u varaždinskome muzeju predstavlja Hrvatski prirodoslovni muzej.

Na području Nacionalnog parka „Krka" nalazi se 65 istraženih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno ukupno 175 svojti. Dosadašnja istraživanja potvrdila su na tim staništima veliku raznolikost živoga svijeta, s vrlo važnim i rijetkim svojtama, kao i s nekoliko njih znanosti nepoznatih. Taj podzemni životinjski svijet, nedostupan očima „običnih“ promatrača, prikazuju fotografije koje su snimili članovi Hrvatskoga biospeleološkoga društva i objedinili ih na izložbi, čiji je autor koncepcije Drago Marguš, a likovnoga oblikovanja Davor Šarić.

Priča o leptirima naziv je informativno-edukacijske izložbe nastale u Hrvatskome prirodoslovnome muzeju. Leptiri, osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi i zato su indikatori promjena u okolišu, vidljivih svima. Pad njihove brojnosti i nestanak s nekog područja uočava se prije negoli kod većine drugih skupina, pa su oni zato znanstvenicima često izvor otkrivanja promjena u nekom ekosustavu. Uz pomoć prepariranih predložaka, fotografija i crteža, izložba o leptirima objašnjava obilježja tih bića i njihovu ulogu u živome svijetu, što je jedan od koraka u provođenju raznih mjera i akcija za njihovu zaštitu, koje se provode u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama. Autorice izložbene koncepcije su Martina Šašić Kljajo i Iva Mihoci.

Obje izložbe otvaraju se u 19 sati, a za razgled su postavljene do 5. 3. 2017. godine.