Otvorena izložba o arhitektu Plečniku i gradnji paviljona na Brijunima

| 25.4.2018. u 15:32h | Objavljeno u Društvo

Slovensko kulturno društvo "Nagelj" 24. travnja desetu godišnjicu djelovanja obilježilo je otvaranjem izložbe fotografija "Plečnik na Brijunima" u prostoru Državnog arhiva u Varaždinu, koja prikazuje gradnju paviljona maršala Tita na Brijunima. Riječ je o najpoznatijem slovenskom arhitektu dr. Joži Plečniku i njegovu doprinosu povijesnoj i kulturnoj baštini Hrvatske, a na izložbi su prikazane fotografije koje arhitekta pokazuju u intimnijem svjetlu, u trenucima zamišljenosti, razmišljanja, smijeha ili obilaženja brijunskog prostora.

– Priča o Joži Plečniku priča je o kulturi bez granica. Projekt na Brijunima omogućio mu je da se bavi onime u čemu se, nakon brojnih poslova, želio baviti, gradnjom na mediteranskom prostoru u mediteranskom duhu. Projekt je izveo bez ikakve reference na ideološke ili političke prilike – rekli su autori izložbe Marijan Rupert i Žiga Cerkvernik iz Narodne i univerzitetne knjižnice Ljubljana.

Upravo je u Državnom arhivu u Varaždinu Slovensko kulturno društvo "Nagelj", čija je predsjednica Martina Lesjak, pronašlo podatke o slovenskim učenicima i profesorima varaždinske gimnazije, prvoj kulturnoj sponi Slovenije i Hrvatske.

– U Ljubljani je otvorena izložba Ivana Meštrovića, a mi Plečnika otkrivamo u Varaždinu – rekla je predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora nabrojivši ostale kulturne i suradnje na drugim područjima, dodala da čak deset ulica u Varaždinu nosi ime slovenskih značajnih ličnosti i podsjetila da su u gradnji nekih elemenata Staroga grada sudjelovali grofovi Celjski.

Izložbu su otvorili slovenska veleposlanica u Hrvatskoj dr. Smiljana Knez, državna tajnica u Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Aleksandra Pivec, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja, te Ana Porok iz Plečnikove hiše Ljubljana, koja je održala i prigodno predavanje o dr. Joži Plečniku.