Otkrivanje spomen-ploče Foto: Krešimir Đurić

Otkrivena spomen-ploča na rodnoj kući akademika Miroslava Šicela

Varaždinske vijesti | 6.12.2016. u 12:50h | Objavljeno u Društvo

Zavod Hrvatske akademije u Varaždinu, Ogranak Matice Hrvatske Varaždin i Grad Varaždin otkrili su 5. prosinca spomen-ploču na rodnoj kući akademika Miroslava Šicela, danas zgradi Željezničkog kolodvora u Varaždinu, u povodu devedesete obljetnice Šicelova rođenja. Na svečanosti su govorili akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, i Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina.

Otkrivajući spomen-ploču akademiku Šicelu, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je da je Miroslav Šicel dobitnik nagrade za životno djelo Grada Varaždina 2005. godine.

- Njegova je lijepa rečenica u kojoj je opisao svoju ljubav prema Varaždinu da ga je taj grad, njegova mirnoća i njegova barokna arhitektura oblikovala kao čovjeka. Akademik Miroslav Šicel još je jedan Varaždinac na kojeg možemo biti ponosni - istaknuo je gradonačelnik Habuš.

Svojim je djelovanjem prof. Šicel kontinuirano prisutan u Varaždinu, ali i u prostoru sjeverozapadne Hrvatske. Usprkos velikim obvezama sveučilišnoga profesora, istraživača i stručnog pisca, a napisao je cijelu biblioteku knjiga, Šicel je uvijek, kako je znao reći, s velikim zadovoljstvom aktivno djelovao u znanstvenom, obrazovnom i kulturnom životu Varaždina. Posebno je to došlo do izražaja od 2003. godine, kada je imenovan voditeljem Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, nasljedivši na toj odgovornoj dužnosti također Varaždinca (po majci), akademika Andru Mohorovičića.

O njegovu doprinosu rodnome gradu Eduard Vargović zapisao je u časopisu Kolo, broj 5-6 iz 2011.:

Nema nikakve sumnje da je akademik Miroslav Šicel, Varaždinec u svakoj žilici vlastitog bića, duboko vezan za svoj najuži zavičaj, za svoj rodni grad Varaždin. Njegovim odlaskom Varaždin je ostao, doduše samo fizički, bez svoga časnoga i zaslužnoga građanina.

Brojne su, bogate i trajne veze Miroslava Šicela s njegovim rodnim gradom, njegovim ljudima, ulicama i palačama, trgovima i parkovima, a posebice stoljetnim duhom iznimne povijesne baštine koji ga je nadahnjivao tijekom njegova dugog, prebogatog stvaralačkog i životnog puta.