Okupljanje u čast Mladena Kerstnera: Ludbreg obilježen kajkavskom književnošću Foto: Grad Ludbreg

Okupljanje u čast Mladena Kerstnera: Ludbreg obilježen kajkavskom književnošću

Varaždinske vijesti | 18.5.2018. u 18:01h | Objavljeno u Društvo

Ludbreg, središnji trg točno u podne. U centru svijeta dvoje starih znanaca, Smiljka Bencet i Martin Sagner, ili onako kako ih hrvatska publika, ali i šire znaju, Draš Katalenić Dudek i njegova Regica. Povod okupljanju održanom u subotu 12. svibnja je konferencija za novinare na kojoj je najavljeno izdavanje Sabranih djela I-V i 90. obljetnica rođenja hrvatskog književnika, humorista, redatelja, glumca i novinara Mladena Kerstnera.

Uz glumce iz Gruntovčana, projekt je u ludbreškoj pivnici "Mejaši" okupio one pred kojima je velik posao, a to su prof. Mladen Kerstner, ml., prof. emeritus Stjepan Hranjec, gl. urednik edicije Sabrana djela Mladena Kerstnera I-V, Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica Knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" Ludbreg, izvršna urednica Sabranih djela, Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i izvršni urednik Sabranih djela te ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

- Kada smo prije dvadesetak godina započinjali priču o Mladenu Kerstneru suočili smo se s jednom žalosnom činjenicom, a to je da ga povijest hrvatske književnosti nije uopće prepoznavala i on je pa gotovo bio zaboravljen. Uz pomoć obitelji, njegove supruge gospođe Mire i sinova uspjeli smo doći do nečega što smo stavili u dvije knjige. Sada je vrijeme da popunimo praznine. Okupila se ekipa koja će preuzeti taj rad i ispraviti ono zanemareno. Činjenica je da je Ludbreg obilježen kajkavskom književnošću i puno je ljudi stasalo koji njeguju kajkavštinu, koji se brinu o tom posebnom ludbreškom kajkavskom izričaju i nadam se da smo udarili dobar temelj – rekao je na konferenciji gradonačelnik Dubravko Bilić. Upravo je on 2000. i 2001. godine pripremio dvije knjige o Mladenu Kerstneru i njegovim dramama.

- Iako je Kerstner svoje junake i njihova življenja i trpljenja kontekstualizirao u jednome historijski ovjerljivome vremenu, i iako je za svoje likove često imao izvrsne "predloške" u stanovnicima Ludbrega i okolice, čini se da su oni zakoračili preko tih međa, tako da i danas govore istom snagom o sličnim problemima, podsjećajući i opominjući - podsjeća Bilić.

Nova edicija u nastajanju raste upravo na temeljima knjiga nastalih prije gotovo dvadeset godina.

- U ovome projektu riječ je zapravo o knjigama. Naime, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici došao je na jedan veliki zadatak, zamisao, rekao bih čak iskupljujući projekt jer se ovim nakladničkim projektom cijela Podravina odužuje velikom komediografu Mladenu Kerstneru. Zamislili smo da prva knjiga budu drame, da idemo u drugoj s poezijom i prozom, treća da bude korespondencija, a zadnja da bude studija o Mladenu Kerstneru. U planu je da svake godine izdamo jednu knjigu, dakle riječ je o četverogodišnjem planu. Rekao bih da je poznavanje Gruntovčana i Mejaša veoma pohvalno, ali Mladen Kerstner je puno više od toga. Pronašli smo niz tekstova, pomalo razasutih, pisanih rukom i kanimo sve tekstove objaviti da pokažemo da je on vrstan komediograf, bez zadrške bih rekao da je Mladen Kerstner prvi kajkavski komediograf – rekao je  Stjepan Hranjec, prof. emeritus i glavni urednik edicije.

Ova će edicija nastati u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg koja osim što nosi ime tog hrvatskog književnika, humorista, redatelja, glumca i novinara, unatrag nekoliko godina u programu pod nazivom „Kešnerijada“ oživljava lik i djelo Mladena Kerstnera.