Održan pjesničko-ekološki recital „Ivanščica diše za cieli sviet“

VV | 3.5.2017. u 17:11h | Objavljeno u Društvo

U subotu 29. travnja održan je 23. pjesničko-ekološki recital Ivanščica diše za cieli sviet.

Recital se održava u čast Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja. Recital je utemeljio pjesnički bard, pisac i prevoditelj Ivica Jembrih. U kafiću Šansa u Cerju Nebojse 19. travnja 1995. godine objavljen je manifest Ivanščica diše za cieli sviet, a 22. travnja 1995. godine održan je na Ivančici prvi pjesničko-ekološki susret.

Na ovom, 23. po redu recitalu, pjesnici su poslali jasan apel građanima o potrebi očuvanja prirodnih ljepota i izvora vode na Ivančici. Recital se već tradicionalno odvijao na tri lokacije, a sudjelovalo je oko trideset pjesnika i štovatelja pjesničko-ekološkog recitala iz Ivanca, Koprivnice, Varaždina i Zagreba. Ove godine na recitalu nije bio prisutan Ivica Jembrih zbog bolesti, ali je putem mobitela svima zaželio ugodan boravak i izrazio svoju zahvalnost što su se ponovo okupili.

Recital je započeo pored ruševina Staroga grada Ivanca, a nazočne je pozdravio predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak, te je pročitao proglas i pjesmu Ivanščica diše za cieli sviet, koju je uglazbio Ivan Mežnarić, prof. Pjesme su kazivali: Draženka Bakšaj, Ljiljana Vuglač, Simona Vuglač, Anica Bukovec, De Lai Leonard, Darko Foder, Ana Jakopanec, Božica Galinec, Katarina Švabek, Domagoj Švabek, Josip Kropek, Izidor Furjan, Petar Žitnik, Davorin Žitnik-Žito, Perica Žitnik, Krešimir Rudnički i Tugomir Orak.

Druga postaja na ovoj priredbi bila je na izvoru Žgano Vino, gdje je istaknuta važnost očuvanja vode bez koje čovjek ne može opstati, te se apeliralo na ekološku svijest i savjest građana, a nakon toga su pjesnici svojim stihovima naglasili potrebu očuvanja ugroženih prirodnih ljepota. Tu su pjesnici odali počast čistoj izvorskoj vodi i na taj način obilježili Svjetski dan voda koji se slavi 22. ožujka.

Treća postaja pjesničko-ekološkog recitala bio je sam vrh Ivančice, gdje su pjesnici otpjevali himnu Ivančici, kazivali svoje stihove i simbolično zasadili drvo, a pridružili su im se gosti i ljubazno osoblje Planinarskog doma „Pasarićeva kuća“.