Objavljen interaktivni katalog Zbirke fotografske dokumentacije

VV | 11.1.2018. u 08:55h | Objavljeno u Društvo

Ministarstvo kulture objavilo je mrežni katalog Zbirke fotografske dokumentacije Uprave za Zaštitu kulturne baštine, koji je dostupan na poveznici.

Bogat vizualni materijal koji se ovim projektom prvi put cjelovito predstavlja široj javnosti, podijeljen u četiri zbirke – Zbirka riznica Zagrebačke katedrale, Zbirka Većeslava Henneberga, Zbirka Vladimira Horvata, te Orgulje u Hrvatskoj.

Fotografska baza orguljaške baštine Hrvatske obuhvaća ukupno 5462 fotografije, a nastala je tijekom akcije „Zaštita glazbenog instrumentarija“ koju je od 1972. do 1975. godine provodio tadašnji Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Fotodokumentarističko djelovanje Većeslava Henneberga ponajprije je posvećeno ovjekovječivanju baštine starih prethistorijskih gradina i srednjovjekovnih gradova Like i Dalmacije, dok su u ostavštini fotografa Vladimira Horvata, upisanoj u Registar zaštićenih kulturnih dobara, dominantne cjeline Pomorski ciklus, Kontinentalni ciklus, Zagrebački ciklus i Ciklus prirode.

Autori ovih vrijednih zbirki su, uz Većeslava Henneberga i Vladimira Horvata, još i Nino Vranić i Vladimir Tkalčić.