Njemačka zemlja partner 21. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Varaždinske vijesti | 8.7.2017. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Pripremajući se za 21. međunarodni festival čipke, koji će se u Lepoglavi održavati od 21. do 24. rujna, članovi organizacijskog odbora održali su sastanak s predstavnicima izlagača iz njemačkog grada Schneeberga. Naime, zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Republika Njemačka tako da će posjetiteljima za vrijeme njegova trajanja posebno biti predstavljena čipkarska tradicija te dio kulturne baštine Njemačke odnosno pokrajine Saksaonije u kojoj se nalazi i spomenuti grad Schneeberg.

Gradonačelnik Marijan Škvarić i članovi organizacijskog odbora Tihana Petrović Leš, Mirko Varović, Dejan Bjelivuk i Karmen Šoštarić razgovarali su s Volker Schmidtom i Sonnhildom Grämer o izlagačkim i popratnim aktivnostima predstavljanja zemlje partnera Festivala.

Gosti iz Njemačke najavili su, između ostalog, postavljanje izložaba na kojima će biti predstavljene čipke iz 18. i 19. stoljeća izrađene tehnikom saksonskog boda. I ove će se godine, tijekom održavanja Njemačkog dana, održati modna revija na kojoj će biti predstavljeni modni detalji inspirirani čipkom, uradci dizajnera s Fakulteta za primijenjenu umjetnost iz Schneeberga.

- Zahvalni smo što je Njemačka prihvatila biti zemlja partner 21. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Vjerujemo da ćemo ga zajedno uspješno odraditi na zadovoljstvo svih gostiju i posjetitelja Festivala – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Inače, tema ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke je Baština europskih čipkarskih škola. Centralna izložba “Baština lepoglavske čipkarske škole” bit će posvećena 80-oj obljetnici otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi.

Organizatori pripremaju brojne druge izložbe čipaka iz čipkarskih centara Europe, stručne skupove te zanimljiv i sadržajan popratni kulturno - umjetnički i zabavni program.