Nedjeljne poslastice za kraj festivala

| 3.10.2016. u 08:32h | Objavljeno u Društvo

Španjolski ansambl Regina Iberica, posvećen španjolskoj baroknoj vokalnoj glazbi održao je prvi i posljednji koncert u posljednjoj festivalskoj nedjelji 46. Varaždinskih baroknih večeri. Četvero glazbenika program „Es el amor, ay, ay“ predstavilo je najprije na prijepodnevnom koncertu varaždinskoj publici na koncertu uz baroknu kavu u Starome gradu, a navečer na već tradicionalnom gostovanju Varaždinskih baroknih večeri u crkvi svetog Jakoba u Prelogu. U Varaždinu posljednja nedjeljna festivalska večer protekla je uz Varaždinski komorni orkestar, te goste Pavla Mašića i Marka Žepića na violini. Svaki je koncert varaždinskih gudača posebna glazbena poslastica, a kada im se na pozornici varaždinske koncertne dvorane pridružio jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika mlađe generacije, orguljaš Pavao Mašić novo odlično glazbeno iskustvo, ali iznenađenje bilo je zagarantirano.

Mašić je naime na koncertu nazvanom „Njemački koncert“ svirao na tri instrumenta-čembalu, orguljama i fortepianu.

- To je jedino bilo moguće u Varaždinu. Drago mi je da su Varaždin i gospodin Bobić prihvatili ovaj projekt koji sam ponudio da u jednoj večeri promijenim sve instrumente s tipkama koje Varaždin posjeduje- i orgulje i čembalo i fortepiano i da publici ponudimo presjek od Bacha, preko njegovih sinova koji su kao i svi mladi ljudi osjećali malo trzavice sa svojim ocem i tjerali su, rekao bih nešto svoje do Haydna. Varaždinski komorni orkestar sjajan je partner i radujem se da se nakon par godina ponovno nalazimo na ovoj prekrasnoj sceni Koncertne dvorane gdje svaki ton ima zapravo posebnu ljepotu. Ovaj je program jako strastven, jer Bachovi su se sinovi borili protiv glazbe svog oca, čvrstog motoričkog baroka i htjeli su mnogo više osjećaja nego što je barokni okvir omogućavao i tako da ovaj koncert ima puno strasti.

Orkestar i ja smo ovih dana intenzivno radili na tome da probudimo svakog u publici. Ima puno lijepih tonova i ti instrumenti pokazuju potencijal koji Varaždin ima, ali i pokazati da zapravo Nijemci i nisu bili tako strogi u glazbi, rekao je Mašić. Publika je uistinu uživala na ovom zanimljivom i još jednom odlično posjećenom koncertu, koji je bio i najbolja uvertira u novu sezonu Varaždinskog komornog orkestra.

- Nakon vrlo uspješnog nastupa u eksperimentalnom koncertu s TBF-om, nastavljamo po našem uhodanom hodogramu, a to su Varaždinske barokne večeri i to nam je uvijek prvi koncert u sezoni. Čast nam je svirati s Pavlom Mašićem, a repertoar je za nas osvježavajući i najbolji za početak nove sezone - istaknuo je Krešimir Lazar, šef Varaždinskog komornog orkestra. Koncert u kazalištu ostvaren je u suradnji s Klubom mecena koji je proslavio 20. godišnjicu rada druženjem članova i podjelom povelja najzaslužnijim članovima.

Posljednje festivalske nedjelje u Ludbregu je koncert održao Hrvatski barokni ansambl koji večeras nastupa i u Krapini. U Varaždinu je večeras na rasporedu posljednji koncert 46. Varaždinskih baroknih večeri na kojem u 19 sati u Uršulinskoj crkvi nastupa poznata hrvatska violončelistica Monika Leskovar koja će izvesti Bachove suite za violončelo solo. Prije toga, kao zadnji popratni program Festivala, u klubu Europa media varaždinskog HNK-a u 17,30 bit će predstavljena zbirka soneta Varaždinke Mirne Weber „Zvonjelice za vječnograd“ koja objedinjuje 12 soneta o Varaždinu, koja je autoričin dar gradu.