Nakon otvorenja u Rijeci, 10. VAFI i RAFI festival seli u Varaždin Foto: VAFI & RAFI

Nakon otvorenja u Rijeci, 10. VAFI i RAFI festival seli u Varaždin

Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 09:17h | Objavljeno u Društvo

Jubilarni, 10. VAFI & RAFI ove se godine drugi puta za redom održava u dva grada – Varaždinu i Rijeci.

U ponedjeljak je tako u Muzeju grada Rijeke svečano otvoren ovaj Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, uz izložbu Veljka Popovića i Vaska Lipovca “Od slike do filma – Biciklisti“. Festival i izložbu službeno su otvorili Slobodanka Mišković, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Art-kino, Barbara Zupičić, izvršna producentica RAFI dijela festivala, te Hrvoje Selec, direktor festivala.

vafi_rafi_2.jpg

- Iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti sve prisutne u Rijeci po drugi puta na VAFI & RAFI festivalu, koji ujedno spaja dva grada - Rijeku i Varaždin. Ovakvim programima želimo dodatno potaknuti razvoj audiovizualne djelatnosti na području grada Rijeke, pogotovo s mlađom publikom koja se osim na projekcijama gdje odabiru i nagrađuju najbolje filmove, uključuje i u radionice koje smo pripremili za njih. Zadovoljni dosadašnjom suradnjom s udrugom VANIMA stoga nastavljamo planiranje program za sljedeću godinu kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture – kazala je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.

vafi_rafi_1.jpg

Program je počeo već u prijepodnevnim satima projekcijama u riječkom Art-kinu i varaždinskom kinu Gaj gdje su prikazani filmovi RAFI sekcije, odnosno profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade. U Rijeci je počela i radionica stop animacije koju vode Morana Bunić i Karla Skok, bivše “vanimatorice”, a danas studentice Akademije likovne u Zagrebu, te radionica stripa za mlade koju je vodio Marko Dješka, poznati animator i ilustrator, autor brojnih stripova.

vafi_rafi_4.jpg

Program se nastavlja projekcijama filmova RAFI sekcije u Varaždinu i u Rijeci, a Festival u četvrtak seli u Varaždin gdje će se do nedjelje prikazivati filmovi VAFI sekcije – animirani filmovi djece i mladih autora, uz program filmova ovogodišnje zemlje partnera - Kanade. Službeno otvaranje je u kinu Gaju u 18:30 sati, nakon čega slijedi svečana zabava na Starom gradu povodom desete obljetnice festivala, uz izložbu Veljka Popovića i Vaska Lipovca “Od slike do filma – Biciklisti”.

vafi_rafi_5.jpg

Ove se godine održava i poseban program - "Youth cinema network conference" okuplja predstavnike 35 svjetskih festivala posvećenih mladima i za mlade, kako bi sudionici razmjenjivali iskustva i stjecali nova znanja. Podsjetimo, na ovogodišnji festival pristiglo je 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ju priključuje i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr.

Pokrovitelji festivala su Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja Festivala pridružio se i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Sav program Festivala otvoren je za javnost i besplatnog je karaktera, a ostale informacije o programu možete pronaći na internetskim stranicama www.vafirafi.com.

vafi_rafi_3.jpg

Označeno u