Na Svečanom balu Varaždinske županije uživalo 400-tinjak uzvanika i gostiju

| 2.2.2019. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Čak 400-tinjak uzvanika i gostiju, među kojima i brojni uglednici iz diplomatskog, kulturnog i javnog života, uživali su na Svečanom balu Varaždinske županije u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u petak, 1. veljače.

- Grad jedinstvene ljepote i bogate povijesti, koja uključuje i tradiciju balova, te ova redutna dvorana osmišljena za slavljenje glazbe i plesa, nama današnjoj generaciji Varaždinaca ne samo da omogućuje, već od nas zahtijeva nastavljanje prekrasne tradicije. To i činimo u formi Svečanog bala Varaždinske županije, na kojem predstavljamo najbolje iz naše Županije. Varaždinska gostoljubivost i ugodno druženje će, vjerujem, biti najveća vrijednost Svečanog bala koja će vas potaknuti da se ponovno odazovete – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Uz domaćine, župana Čačića, posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević i zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina, na Svečanom balu bili su bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, veleposlanici Rusije, Italije, Kazahstana, predstavnici veleposlanstava Ukrajine i Australije, saborski zastupnici, župani, zamjenici župana, gradonačelnici i brojni drugi. Uživale su i poznate osobe iz javnog života, među kojima Tarik Filipović, Lejla Šehović, Ronald Braus i Dinko Bogdanić.

- Drago mi je da se odazvao velik broj gostiju i uzvanika, ali najviše me veseli velik broj Varaždinaca, koji su danas ovdje zaplesali i pokazali zašto je Varaždin najbolji. Prekrasan glazbeni program priredili su prvaci Glazbene škole u Varaždinu koji su proslavili sebe i ime naše Županije u svijetu, kao i naše mlade glazbene nade. U punom sjaju je zablistala pozornica u Velikoj koncertnoj dvorani, a goste je oduševila vrhunska gastro i eno ponuda iz naše županije, što je odlična promocija domaćih proizvođača – istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica Organizacijskog odbora.

Za glazbenu i plesnu čaroliju pobrinula su se dva ansambla, Varaždinski komorni orkestar i ansambl MozArt, kao i Lana Kos, Jelena Štefanić, Lucija Spevec, Irma Dragičević, Vid Novak te D&B piano duo. Prvi put je izveden valcer kojeg je poznati skladatelj Davor Bobić skladao posebno za ovu prigodu, a predstavljena je „Varaždinska ilirska nošnja“ koju su nosili članovi Varaždinskog folklornog ansambla. Nastupili su višestruki prvaci Hrvatske u sportskim plesovima, plesni par Vedran Sraga i Paula Hude.

Vrhunski kuhari restorana hotela Minerva predstavili su višestoljetnu gastronomsku tradiciju varaždinskog kraja. Na meniju su se našla tradicionalna jela u modernoj izvedbi te brojne kombinacije autohtonih namirnica, a kraljica bala bila je Toplička kupališna torta, rađena prema recepturi iz 19. stoljeća. Gosti su uživali i u pjenušcu od chardonnaya restorana Zlatne gorice, koji njeguje tradiciju proizvodnje pjenušca započetu još 1859. godine na Varaždinbregu.

- Varaždinsko plemstvo i građani priređivali su niz balova u salonima svojih palača, a i posebnim balskim dvoranama. Prva velika dvorana je bila ona u Županijskoj palači, a potom i dvorana u kojoj se sada nalazimo. Izgrađena je 1873., 22 godine prije zagrebačkog kazališta. Nizali su se obrtnički, vatrogasni, purgarski, sveučilišni, gimnazijski, studentski i ostali balovi, često humanitarnog karaktera, a Marija Terezija je i uredbom propisala da svi posjetitelji plesova moraju plaćati manju pristojbu u korist gradske bolnice – podsjetio je župan Čačić.

Svečani bal bio je i humanitarnog karaktera, a donacije su se prikupljale za talentirane glazbenike koji završili Glazbenu školu u Varaždinu, a danas se školuju na hrvatskim i europskim akademijama.

Na modnoj reviji je šest varaždinskih dizajnerica predstavilo svoje kreacije: Melita Kukec – Kookabee dizajn, Ivana Kuzminski – Kuzminski dizajn, Snježana Radev – Brokat, Ana Kraš Šoštarić - AK, Željka Vidović Škec – Ellera i Blaženka Roth - Broth. Voditelji Svečanog bala bili su Goran Mališ i Hana Hegedušić, koju je odjenula Vesna Sposa Varaždin.